Žena je spasila malog slona od utapanja, a sada su nerazdvojni

Žena je prije četiri godine spasila malog slona od utapanja dok je prelazio rijeku u Zimbabveu. Od tog dana su postali nerazdvojni.

Slonić Moyo se još 2016. godine skoro utopio dok je prelazilo rijeku u Zimbabveu. Zahvaljujući Roxy Danckwerts, spašen je i smješten u utočište Wild is Life.

Utočište Wild is Life ima uzgajalište za slonove, a Moyo je bio jedan od njihovih najmlađih spašenih slonova, težine samo 56 kilograma, umjesto prosječnih 90 kilograma za sloniće, te starosti.

Ta krhka beba se plašila i bila je bolesna, kada ju je Roxy primila. U početku, Roxy je čitav dan provodila sa njom, doslovno svih 24 sata, čak i spavala pored ove bebe, da bi Moyo stekla povjerenje u nju te se izvukla. I čudesno je to učinila.

U dobi od 14 mjeseci, Dodo je napisao članak o Moyo, u kojem je rečeno kako je jako voljena, i zaboravljajući koliko je velika i jaka, slijedila je Roxy u kuću, jer ju je toliko voljela, a bilo je čak i fotografija Moyo i Roxynog šteneta, kako zajedno sjede.

Sada odrasla i veća nego ikada, Moyo je pobijedila svoj najveći strah: plivanje, koje je prirodno za afričke slonove, ali zbog traume iz djetinjstva kroz koju je prošla, Moyo je zaboravila ovu instinktivnu životnu vještinu.

Moyo je prvobitno prikazana na BBC-ju, kao jedno od čudotvornih siročadi, a Roxy je priznala da će, s obzirom na to koliko vremena dijele, rastajanje biti teško. Najznačajnija prijetnja slonovima je ilegalna trgovina slonovačom, a Moyo je odigrala ključnu ulogu u uvjeravanju predsjednika Xija, koji je htio da je upozna.

Kina je zabranila ilegalnu trgovinu slonovače krajem 2017. godine, trgovina koja uništava populacije slonova.