‘100 000 kršćana je ubijeno’: U Nigeriji bjesni smrtonosni progon

Nigerija je postala leglo kršćanskog progona, s ubojstvima, otimanjem zemlje i drugim oblicima nasilja koji vjernike stavljaju u nesigurnu situaciju.

Jeff King, predsjednik International Christian Concerna (ICC) i jedan od najupućenijih svjetskih stručnjaka za vjerske slobode i progon, rekao je da izvješće njegove organizacije “Progonitelji godine za 2023.” istražuje cijeli opseg problema.

“Većina Amerikanaca nema pojma što se događa u Nigeriji, ali zamislite ovo: u posljednjih 20 godina ubijeno je vjerojatno do 100.000 kršćana”, rekao je King. “Tri i pol milijuna kršćana ostali su bez zemlje koja im je oduzeta, a vlada nije učinila gotovo ništa.”

Rekao je da pokušava probuditi dužnosnike u Washingtonu u ovu stvarnost posljednja dva desetljeća, ističući da se “jedva išta događa” da zaustavi kaos.

Što se tiče boli i patnje s kojom se suočavaju kršćani u Nigeriji, rekao je da su “radikalni islamisti … dio vlade”. Rekao je da ti pojedinci i skupine “posjeduju državne organe”, uključujući vojsku, obavještajnu agenciju i policiju, što dodatno koči bilo kakav napredak.

Jedna od ironija koja okružuje Nigeriju je velika kršćanska populacija, pri čemu gotovo polovica stanovnika tvrdi da su vjernici.

Tako veliki udio kršćana čini problem progona zbunjujućim za osobe izvana, jer bi se netko mogao zapitati zašto tako veliki udio ljudi postaje žrtvom ekstremista.

Ali King je rekao da su zemljopisna i populacijska pitanja srž problema.

“Ono što ste vidjeli u zadnjih 10 godina, 20 godina, je da su kršćani protjerani sa sjevera,” rekao je. “Sada je bitka došla do sredine zemlje koja je bila većinom kršćanska, a danas su istisnuti.”

Nastavio je: “A sada napadi idu prema jugu.”

King je rekao da su nigerijski kršćani svakodnevno suočeni s progonima, s tragičnom oduzimanjem zemlje i života.

NAJNOVIJE!