90 katoličkih svećenika i učenjaka traži od crkvenih vođa da se usprotive istospolnim blagoslovima

Skupina od 90 katoličkih svećenika, učenjaka i pisaca traži od biskupa i kardinala da odbace vatikansku deklaraciju kojom su odobreni pastoralni, neliturgijski blagoslovi istospolnih parova i da je odbiju primijeniti unutar svojih biskupija.

Koalicija je potpisala apel upućen čelnicima Crkve u kojem od njih traži da zabrane bilo kakve blagoslove istospolnih parova unutar svoje nadležnosti te da izravno zatraže od pape Franje da povuče dokument. Potpisnici tvrde da je deklaracija Fiducia Supplicans u suprotnosti “kako sa Svetim pismom tako i sa sveopćom i neprekinutom predajom Crkve” i “proizvodi ozbiljan skandal”.

“Svakako nije opravdano šutjeti, pogotovo kardinal ili biskup, budući da je skandal koji se već dogodio ozbiljan i javan, a ako se ne zaustavi, sigurno će se sve više pojačavati”, piše u apelu. Prijetnja ne postaje manja nego ozbiljnija i predodređena je da sablazni sve vjernike.

Vatikan je deklaraciju obrazložio naglašavanjem razlike između liturgijskih blagoslova, koji nisu dostupni istospolnim parovima, i pastoralnih blagoslova, koji su sada dopušteni. Učenjaci u pismu osporavaju legitimitet ove distinkcije kao sredstva za opravdavanje blagoslova.

Na globalnoj razini, biskupi su podijeljeni oko toga kako deklaraciju provesti i hoće li je uopće provesti.

Učenjaci koji izražavaju prigovore na Fiducia Supplicans kažu u svom pismu da je pokušaj stvaranja razlike između liturgijskih i pastoralnih blagoslova “nemoguć”.

Ako pastoralna skrb, tvrde oni, “izvodi nešto što ne odgovara doktrini, ono što se zapravo predlaže je druga doktrina.”

Bez obzira na to je li blagoslov liturgijski ili pastoralni, u pismu se tvrdi da blagoslov ima “neposredan komunikacijski učinak … [koji] uvijek podrazumijeva odobravanje onoga što se blagoslivlja”, čak i ako se u deklaraciji tvrdi da to nije namjera, piše CNA.

“U praksi, vjernici neće ni biti svjesni suptilnih teoretskih opravdanja koja uvodi deklaracija … Poruka koja je učinkovito lansirana i koju će se narod Božji i cijeli svijet neminovno registrirati i već registriraju je da je Katolička Crkva konačno evoluirala, i sada prihvaća homoseksualne zajednice, i, općenito, izvanbračne zajednice.”

NAJNOVIJE!