Biskupi Sjeverne Afrike otvoreni za blagoslove za homoseksualce

Biskupi Sjeverne Afrike otvoreni su za dijalog o blagoslovima za homoseksualne parove. Prema priopćenju Sjevernoafričke biskupske konferencije (CERNA), Katolička Crkva bi trebala ponovno raspravljati o ovom pitanju u sklopu Svjetske sinode koja je u tijeku.

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM), kardinal Fridolin Ambongo, ranije je izjavio da se takvi blagoslovi neće vršiti na afričkom kontinentu jer su u suprotnosti s kulturnim običajima afričkih društava. U mnogim zemljama na kontinentu homoseksualci se također kazneno gone. Vatikan je 18. prosinca objavio deklaraciju “Fiducia supplicans”, koju je odobrio papa Franjo. Po prvi put Crkva dopušta blagoslov nevjenčanih, ponovno vjenčanih i homoseksualnih parova. Preduvjet je da se blagoslov daje izvan crkvene službe i da ne postoji zabuna s crkvenim brakom.

Prema Katholisch.de, sjevernoafrički biskupi sada su naglasili da “Fiducia supplicans” podupire nauk Crkve o braku i spolnom moralu. Deklaracija također potvrđuje sliku milosrdnog Boga i razumijevanje blagoslova kojima se traži Božja pomoć za ljude. Njihove specifične životne situacije, s druge strane, nisu podržane. Biskupi su pozvali na izbjegavanje polemika i očuvanje jedinstva sveopće Crkve. Regionalna biskupska konferencija Sjeverne Afrike CERNA uključuje crkvene predstavnike iz Alžira, Libije, Maroka, Tunisa i Zapadne Sahare.

NAJNOVIJE!