Budućnost kršćana u Siriji i Libanonu je pod velikim upitnikom

Kršćani u Siriji i Libanonu više nemaju povjerenja u svoju zemlju.

“Masovni egzodus” “očajnih” kršćana iz Sirije i Libanona prijeti budućoj prisutnosti vjere u dvjema zemljama, upozorio je crkveni čelnik.

Izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2023. koje je izradio Aid to the Church in Need (ACN) pokazuje kako je kršćanska populacija u Siriji pala sa 6,31 posto stanovništva na 3,84 posto između 2016. i 2021. godine, prenosi Christian Today.

Procjene o broju kršćana u Libanonu variraju, ali CIA Factbook trenutno procjenjuje njihov udio u stanovništvu na oko trećinu (32,4%). To je ispod brojki navedenih u izvješću američkog State Departmenta iz 2010., u kojem se procjenjuje da je kršćana u Libanonu u to vrijeme bilo preko 40 posto.

Melkitski grkokatolički patrijarh Youssef Absi rekao je za ACN da kršćani na Bliskom istoku napuštaju svoje domovine unatoč pozivima Crkve da ostanu.

Rekao je katoličkoj dobrotvornoj organizaciji da kršćani “više nemaju povjerenja u svoju zemlju” i da “nema svjetla na kraju tunela”.

Sirija i Libanon teško su pogođeni ekstremnim ekonomskim poteškoćama i pandemijom. Sirijski problemi su pogoršani građanskim ratom koji je u tijeku.

Kršćanima je bilo teško dati nadu, pogotovo jer se situacija nije popravila, objasnio je patrijarh Absi.

“Uvijek je bilo valova iseljavanja. Danas je to splet ekonomskih, društvenih i političkih razloga”, rekao je.

“Još uvijek činimo sve što je moguće da pomognemo našim vjernicima, da im pružimo bitne usluge. Ali ne možemo zamijeniti vlade.

“Nema svjetla na kraju tunela, ne vidimo kratkoročno rješenje. Bez podrške više ih ne možemo uvjeriti da ostanu.”

Poziva Zapad da ukine sankcije protiv Sirije za koje kaže da negativno utječu na opću populaciju.

“Mislim da naši prijatelji mogu na ovaj ili onaj način izvršiti pritisak na svoje vlade, a ponekad čak i na vjerske vođe, da pomognu u tom smjeru ili da osiguraju ukidanje sankcija”, rekao je.

NAJNOVIJE!