ChatGPT stvorio lažni odlomak iz Biblije o “Isusu koji prihvaća transrodne osobe”

Lažni biblijski odlomak koji je navodno stvorio ChatGPT o tome kako Isus prihvaća transrodne osobe izazvao je odgovore kršćanskih znanstvenika, jer su neki mediji taj odlomak hvalili kao primjer “prijeko potrebne” tolerancije.

U srpnju je jedan korisnik Reddita koji se “osjećao tužno” podijelio “lažni biblijski odlomak” ChatGPT-a o “Isusu koji prihvaća trans osobe”.

Citat koji je korisnik Psychological_Dog527 objavio na kanalu “r/trans” zvučao je jezivo, poput pravog biblijskog stiha, piše The Christian Post.

“I žena, čije je srce bilo podijeljeno između duha i tijela, dođe pred njega. U tihom očaju, ona upita: ‘Gospodine, dolazim k tebi otuđena, jer moj duh i tijelo nisu jedno. Kako da se nadam ući u kraljevstvo Božje?'”, stoji u lažnom odlomku.

“Isus ju je pogledao s ljubaznošću, odgovorivši: ‘Dijete moje, blaženi oni koji teže jedinstvu unutar sebe, jer oni će spoznati najdublje istine stvaranja moga Oca. Ne boj se, jer u kraljevstvu Božjem nema muškarac ni žena, budući da su svi jedno u duhu. Vrata kraljevstva moga Oca otvorit će se za one koji vole i koji su ljubljeni, jer Bog ne gleda na tijelo, već na srce.”

Potvrdni primjer tolearancije

Iako se odlomak ne nalazi nigdje u Svetom pismu, uz objavu je pisalo: “Znam da nije stvarno, ali dalo mi je utjehu.”

Pro-LGBT novine The Advocate bile su među onima koji su pozdravili izmišljeni stih s naslovom: “ChatGPT piše trans-afirmirajući biblijski stih”, nazivajući ga “potvrdnim primjerom tolerancije”.

Kolumnist John Sundholm iz YourTango otišao je korak dalje, napisavši da stih generiran umjetnom inteligencijom “vjerojatno je prijeko potreban s obzirom na sveobuhvatne napade koje protiv transrodnih osoba pokreće američka desnica, gotovo sve u ime Boga.”

Dodao je: “Ovaj stih ima poseban odjek u 2023. godini zbog opake transfobije i anti-[LGBT] sentimenta i zakona koji i dalje haraju zemljom – većinom ih podupiru i financiraju kršćani.”

Iako odgovor chatbota može imati “zvuk istine”, mesijanski židovski pisac i radio voditelj Michael Brown pozvao je kršćane da koriste razboritost kada razmatraju riječi chatbota umjesto Svetog pisma u nedavnom autorskom tekstu koji je objavio The Christian Post.

Premda je priznao da bi Isus “apsolutno” gledao na transrodnu osobu s ljubaznošću, Brown je rekao da istina da “nema ni muško ni žensko” u Kristu Isusu “ne znači da rodne razlike trebaju biti zamagljene ili prekršene.”

“Umjesto toga, kao što je Pavao izrazio (vidi Galaćanima 3, 28; Kološanima 3, 11), u Božjem kraljevstvu svi smo jednaki u Isusu”, napisao je Brown.

NAJNOVIJE!