Crkva Krista Spasitelja u Istanbulu uskoro postaje džamija

Kršćanska crkva Krista Spasitelja u polju, tj. crkva Hora u Istanbulu, uskoro bi, prema odluci predsjednika Erdogana iz 2020. godine, trebala ponovno postati džamija – sadašnji muzej trebao bi otvoriti svoja vrata za islamsku molitvu petkom, od 23. veljače.

Buduća „Kariye džamija“ prethodno je 79 godina korištena kao muzej, izvijestila je u petak, 9. veljače novinska agencija Fides. Crkva, smještena na sjeveroistoku starog središta grada, smatra se jednim od najvažnijih primjera bizantske sakralne arhitekture u svijetu.

Upravo se događa ono što se ranije dogodilo s Aja Sofijom (grč. Ἁγία Σοφία): turska vlada pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom najavila je u kolovozu 2020. da će ugovor iz 1958. o korištenju crkve kao muzeja proglasiti nevažećim, kako je već odlučilo Državno vijeće.

Crkva Krista Spasitelja u polju (Crkva Hora) svjetski je poznata prvenstveno po svojim mozaicima i freskama

Potječe od manastira iz 6. stoljeća, uz koji je u 12. stoljeću izgrađena i crkva. Nakon osmanskog osvajanja Carigrada 1453. godine crkva je od 1511. godine bila pretvorena u džamiju. Freske, koje između ostalog prikazuju utjelovljenje Krista kao spasitelja svijeta, bile su premazane vapnom, no nisu uništene.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, crkvu su opsežno restaurirali američki stručnjaci Thomas Whittemore i Paul A. Underwood s Američkog bizantskog instituta u Dumbarton Oaksu. Od 1945. po nalogu tadašnjeg Ministarskog vijeća korištena je kao muzej, a od 1958. kao državni muzej. Ta se odluka četiri godine (od 2020.) poništavala i sada je na pomolu konačna prenamjena. Ovaj put freske neće biti premaljane, već će biti prekrivene posebno izrađenim crvenim tepisima, izvijestio je Vatican News.

Politika islamizacije u Turskoj se nastavlja. Povijesna crkvena zgrada u Istanbulu ponovno će postati džamija. U slučaju svjetski poznate Aja Sofije, to je izazvalo međunarodne prosvjede 2020. godine, piše katholisch.de.

NAJNOVIJE!