Hoće li njemački biskupi prkositi papi Franji ili će odustati od Sinodalnog puta?

Očekuje se da će njemački biskupi odlučiti o poduzimanju sljedećeg koraka prema Sinodalnom vijeću koje je Vatikan zabranio.

Je li vatikanska strategija obuzdavanja kontroverznog njemačkog Sinodalnog puta imala ikakvog učinka?

Uskoro ćemo saznati.

Njemački biskupi trebali bi se sastati od 19. do 22. veljače u Augsburgu na godišnjoj skupštini. Glavno pitanje je hoće li biskupi poduzeti sljedeći korak prema uspostavi Sinodalnog vijeća, stalnog tijela biskupa i laika koji će upravljati Katoličkom Crkvom u Njemačkoj, što je Vatikan izričito zabranio, a papa Franjo kritizirao.

PROČITAJTE: Njemačka katolička crkva odlučila dopustiti obrede za istospolne parove

Da bi to učinili, biskupi bi trebali odobriti statut “Sinodalnog odbora“. Odbor je već održao prvi sastanak od 10. do 11. studenoga 2023., a sudjelovala je većina njemačkih crkvenih poglavara. U međuvremenu, jedan od pokretača cijelog projekta Sinodalni put, laički lobi, poznat kao Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK), već je odobrio statut 25. studenoga prošle godine.

Ako Njemačka biskupska konferencija (DBK) podrži odbor, to bi bio dramatičan čin prkosa papi Franji, a također i pokazatelj da vatikanski dijalog do sada nije uspio odvratiti Njemačku od puta za koji se mnogi boje da bi mogao dovesti do raskola.

S druge strane, ako njemački biskupi ne nastave s tom mjerom, to bi bio udarac Sinodalnom putu i znak da pozivi Vatikana da prestanu i odustanu dobivaju na snazi.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!