Zagrebački zaposlenici dobili obrazac za pristanak koji ih je zgrozio

Umjesto OCA i MAJKE uvode pojam RODITELJ 1 i RODITELJ 2.

Zagrebački gradski zaposlenici, djelatnici zagrebačke uprave i Zagrebačkog holdinga dobili su obrazac za pristanak da im dijete dobije dar za Svetog Nikolu.

U obrascu piše da su roditelji suglasni s darom, a na mjestima predviđenima za unošenje imena oca i majke stoje izrazi “roditelj 1” i “roditelj 2”.

Obiteljski zakon međutim ne poznaje te pojmove i stoga su oni nevažeći, budući su u njemu sadržane odredbe o majčinstvu i očinstvu, piše Narod.hr.

Nekim je djelatnicima i sindikalistima takav dokument gradske uprave bio sporan, a reagirali su i predstavnici pojedinih političkih stranaka koji smatraju da je riječ o nametanju rodne ideologije.

Zastupnik u Gradskoj skupštini Trpimir Goluža na Facebooku je uz objavu obrasca napisao: “Nakon što su ŽENE “prekrstili” u OSOBE KOJE MENSTRUIRAJU, ekipa iz Možemo na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem nastavlja mijenjati shvaćanje “staromodnih zatucanih” Zagrepčana. Umjesto OCA i MAJKE uvode pojam RODITELJ 1 i RODITELJ 2″

Ideološka provokacija?

Igor Peternel, zastupnik u Gradskoj skupštini iz Domovinskog pokreta, također je objavio fotografiju toga dokumenta.

“Ovdje se opet radi o jeftinim političkim provokacijama skupine koja laže ljude. Ništa oni ne rade od onoga što bi trebali, onoga što muči građane i radi čega su izabrani. Cijelo vrijeme ideološki provociraju. Ako su oni veliki demokrati i liberali kakvima se prikazuju, trebali bi ako ništa drugo poštivati volju građana, koji su na referendumu izglasali da je brak zajednica muškarca i žene”, rekao je Peternel.

Dinka Živalj, glasnogovornica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, tvrdi pak da u tome nema ničega ideološkog.

Formulacije iz ‘praktičnih razloga’, mimo zakona ali u skladu s rodnom ideologijom
Potvrdila je kako je taj dokument uistinu poslan roditeljima koji rade za Grad Zagreb i objasnila da je ovako sročen iz praktičnih razloga.

“Izjava je temeljena na novom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike Grada Zagreba, koji slijedi zakon o definiciji roditelja i skrbnika. Ona služi tome da, ako u gradskoj upravi rade dva roditelja, samo jedan od njih može dobiti poklon”, rekla je Živalj.

Na upit je li ta odluka bila motivirana ideološki, Živalj je odgovorila kako je to stvar kolektivnog ugovora i zakona.

Međutim, ako za gradonačelnikovu glasnogovornicu i nije ništa sporno u tome dopisu, dopis je pravno sporan. Izrazi “roditelj1” i “roditelj 2” suprotni su zakonskim odredbama, ali odgovaraju rodnoj ideologiji.

NAJNOVIJE!