Broj internetskih prevara nezaustavljivo raste: Na ovo trebate obratiti pozornost!

U digitalnom dobu, broj internetskih prijevara nezaustavljivo raste, a prevaranti postaju sve domišljatiji u svojim metodama.

Građani sve češće prijavljuju policiji lažne poruke državnih institucija koje dobivaju na svoje e-adrese, a problem nepostojećih internetskih trgovina postaje sve izraženiji.

Uoči blagdana, kreativnost prevaranata dodatno procvjeta, a primjećuje se povećan broj nepostojećih internetskih trgovina. Prošle godine, Udruga za zaštitu potrošača dokumentirala je više od 200 takvih slučajeva. Izazovi postaju još veći nakon “Crnog petka” kada građani masovno prijavljuju prevare.

Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača ističe: “Svakodnevno najmanje 10 poziva zabilježimo da su ljudi nešto naručili i nisu dobili ili su krivo dobili”

Unatoč porastu plaćanja pouzećem, čini se da ni to nije jamstvo sigurne kupovine. Knežević savjetuje potrošače da pažljivo provjere sadržaj paketa prije nego što plate: ““Mi sugeriramo da traže da provjere sadržaj paketa, dakle, kad dođe potrošač treba reći – pričekajte neću platiti, nego ću provjeriti sadržaj paketa”

Nove sofisticirane prevare

Uz nepostojeće internetske trgovine, pojavljuju se i nove sofisticirane prevare, poput one pod imenom Hrvatske pošte. Fotografije skladišta i loga Hrvatske pošte šire se društvenim mrežama uz poruke o godišnjem čišćenju skladišta i prodaji paketa po povoljnim cijenama.

Međutim, Hrvatska pošta upozorava da su te objave lažne i da su zapravo pokušaji krađe podataka s bankovnih kartica.

Glasnogovornik Hrvatske pošte, Krešimir Domjančić, naglašava oprez: “Na što treba obratiti pozornost je kuda vas vodi taj link na koji ste kliknuli, službena domena pošte je posta.hr, ali u svakom slučaju i zdrav razum – ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, najčešće i je.”

Povrat novca nakon prevare može biti izazovan

Povrat novca nakon prevare može biti izazovan, stoga iz Udruge za zaštitu potrošača preporučuju kartično plaćanje kao način olakšavanja povrata novca. Unatoč teškoćama u praćenju prevaranata na internetu, žrtve se potiču da prijave takve slučajeve policiji kako bi se olakšao proces pronalaska počinitelja.

Emil Kos iz Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke ističe da se najčešće prijavljuju slučaji hakerskih prijetnji. Dodao je da su građani često skloni plaćanju hakerima kako bi spriječili objavu svojih podataka javno ili članovima obitelji, prijateljima i poslovnim suradnicima.

Kako bi se zaštitili od online prijetnji, savjetuje se oprez prilikom svake internetske kupovine. Prije nego što se odlučite na transakciju, oprezno čitajte i razmišljajte o svakom koraku. Sigurnost je ključna, a oprez može spriječiti neugodna iznenađenja na putu digitalne kupovine.

NAJNOVIJE!