Demografska situacija Hrvatske ukazuje na njeno skoro nestajanje

Katastrofalna demografska situacija Hrvatske ukazuje na njeno skoro nestajanje. Stanje je toliko loše da se više ne možemo oslanjati ni na statistiku.

Svako novo istraživanje o broju rođenih i umrlih preoptimistično je u usporedbi s stvarnošću.

Prošlogodišnja statistika je dala nadu da će se u 2022. godini roditi manje od 35 000 djece, što su privremeni podaci prvobitno potvrdili. Međutim, kasnije se pokazalo da je u Hrvatskoj rođeno čak 2.514 ili 6,88 posto manje djece nego godinu dana ranije, što znači da je rođeno manje od 34 tisuće djece.

Kada generacija rođena prošle godine krene u školu krajem desetljeća, bit će to čak 125 razreda prvašića manje u usporedbi s generacijom rođenom 2021. godine, pod uvjetom da razredi imaju po 20 učenika, piše Narod.hr.

Iseljavanje mladih obitelji

Trend pada broja rođenih nastavlja se, pa je tako u prvih pet mjeseci rođeno 13.028 beba, što je 821 ili oko šest posto manje nego prošle godine u istom razdoblju. To znači da je nestalo više od 40 razreda u odnosu na prošlu godinu.

Ono što dodatno pogoršava demografsku situaciju Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju jest masovno iseljavanje mladih obitelji i mladih ljudi koji će graditi svoju budućnost izvan domovine.

Stvarnost je gora od predviđanja

Godine prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju rođeno je 41.771 dijete, a to je bila posljednja godina kada je u Hrvatskoj rođeno više od 40 tisuća beba. U usporedbi s tom “predeuropskom” godinom, lani je rođeno 7.777 ili 19 posto beba manje.

Demograf Davor Šterc nije optimističan kad je riječ o demografskoj situaciji u Hrvatskoj. On tvrdi da činjenica da je prošle godine rođeno manje od 24 tisuće djece ukazuje na to da je stvarnost gora od predviđanja, piše Narod.hr.

On kaže da sva predviđanja moraju biti revidirana, jer će brojke za nekoliko desetljeća biti još gore, posebice u usporedbi s predviđanjima UN-a prema kojima će broj stanovnika u Hrvatskoj pasti na 3,3 milijuna do 2050. godine.

To je katastrofa, još gora od one koju smo predviđali. Hrvatska nestaje. Morat ćemo revidirati sve naše crne prognoze jer smo ih radili na temelju linearnog pada broja novorođenih, a ovo je još gore. Smanjenje broja novorođene djece vodi prirodnom nestanku stanovništva.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!