Dječak (15) iz Županje dobio novo srce – najljepši poklon za Božić

Dječak iz Županje Sven Horvat (15) je na Badnjak dobio novo, potpuno zdravo srce i novu priliku za život. Novo srce je najljepši božićni poklon za njega i njegovu obitelj.  

Kirurški transplantacijski tim s Rebra uspješno je obavio presađivanje srca. Operacija je počela u petak u 6,30 i završila u 13,20 sati, a Sven se sad uspješno oporavlja.

– Kad mi je jučer u 18 sati stigao poziv iz KBC-a Zagreb da je pronađeno donatorsko srce koje za Svena život znači, potpuno sam se izgubila. Krenule su suze i jednostavno nisam mogla vjerovati u ono što čujem. Bila sam toliko uzbuđena i doktorica me morala smirivati – ispričala je za Glas Slavonije majka Đurđica Šumanovac.

Sven je sretan što će napokon moći ići u školu

Ističe kako je cijelim putem do Zagreba i nakon dolaska u bolnicu Sven pjevao, bio odlično raspoložen i sretan što će napokon moći ići u školu, jer je u posljednje tri godine zbog bolesti izoliran i to mu je, napominje majka, bilo stvarno već previše.

– Čeznuo je za društvom, za odlascima u školu, za aktivnostima, sanjao o ekskurziji, a sad će napokon moći normalno živjeti – ističe majka, koja ga je u petak ujutro, dok je u bolničkim kolicima odlazio u operacijsku dvoranu, otpratila do ulaza u lift i onda su je emocije potpuno svladale.

Doktor joj je rekao da je u ovakvim operacijama smrtnost 10 posto, da je sreća što Sven dosad nije operiran i nije “otvaran” te da misli kako neće biti nikakvih problema, a tako je i bilo.

Presretna majka zahvaljuje najboljim subspecijalistima kardijalne kirurgije, dr. med. Mislavu Planincu, dr. med. Željku Đuriću, dr. med. Draženu Belini i dr. med. Dorotei Bartoniček te cijelom transplantacijskom timu koji je njezinu sinu omogućio novo sutra.

Na Badnjak će slaviti svoj drugi rođendan

– Na Badnjak će ubuduće slaviti svoj drugi rođendan, oni koji su to prošli nazivaju ga srce-rođendan. Nije mogao dobiti bolji dar – govori Đurđica kroz suze.

A sad slijedi nova borba – pred Svenom je, kaže, težak i dugotrajan oporavak, ali vjeruje da će uspjeti, jer ima neizmjernu želju i volju za ozdravljenjem.

I on i njegov godinu dana stariji brat Leon boluju od Danonove bolesti, rijetke genetske bolesti od koje pati tek 100 ljudi u svijetu. Zbog nedostatka određenih gena, njihovo tijelo ne razgrađuje šećer, što uzrokuje propadanje srca, mišića i vida. Ako se stanje pogorša, mogu završiti u invalidskim kolicima, a postoji i mogućnost da im srce u bilo kojem trenutku stane.

Hipertrofična restriktivna kardiomiopatija

Dijagnosticirana im je i hipertrofična restriktivna kardiomiopatija. Terapijske mjere ne popravljaju bitno prognozu i jedino što im preostaje jest presađivanje srca, piše Glas Slavonije.

Svena je, kaže majka, u zadnje vrijeme mučio jako nizak tlak, često je imao vrtoglavice, nije mogao jesti, a više nije imao snage ni ustati iz kreveta. Nedavno je mjesec dana bio u bolnici, imao je jako male otkucaje srca, ispod 40 u minuti, a tlak mu je varirao ispod 80 mmHg, padao je na 75, na 45, 40…

Dobio je šansu živjeti

– Prije šest mjeseci stavljen je na transplantacijsku listu jer su se liječnici cijelo vrijeme dvoumili zbog rijetke genetske bolesti s kojom se dosad nisu susretali. Strpljivo je čekao svoju priliku i hvala dragom Bogu, dobio je šansu živjeti – rekla je majka. Zahvaljuje svim ljudima na brojnim riječima podrške i velikoj pomoći te poziva sve da u svoje molitve uvrste i Svena.

Stariji brat Leon zasad je, što se tiče transplantacije, na odgodi. Majka napominje da ima 54 otkucaja srca u minuti i drži se puno bolje od Svena, nema glavobolje niti neke druge smetnje, ali i njemu su, otkriva, doktori rekli da do 19. godine neće moći izbjeći transplantaciju.

NAJNOVIJE!