Građanima u Hrvatskoj stižu lažne poruke na mobitel, pazite se

Putem SMS poruka, prevaranti građanima u Hrvatskoj šalju lažne poruke o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija.

Nakon što je nedavno o prijevari u kojoj se koristi njen naziv izvijestila Hrvatska narodna banka, isti se slučaj dogodio i s Hrvatskom poštom.

Potom, naivni građani vraćaju SMS poruku s pripadajućim podacima koje prevaranti mogu iskoristiti kako bi se financijski okoristili. Iz HP-a poručuju građanima koji su primili lažni SMS u razdoblju kad očekuju pošiljku da je u pitanju – slučajnost.

Naime, jedino primatelj i pošiljatelj mogu znati podatke o pošiljci putem sustava za praćenje i to samo ako je pri slanju odabrana usluga praćenja.

“Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici ili korištenjem engleskog jezika”, poručuju iz Hrvatske pošte.

Iz Hrvatske narodne banke su, pak, prije dva tjedna upozorili na prevarante koji se putem telefona građanima predstavljaju kao njihovi zaposlenici i tvrde da provjeravaju je li novac koji posjeduju krivotvoren. Uz to, nude i mogućnost zamjene “krivotvorenog” novca pa čak i nagovaraju građane na kupnju prigodnih kovanica eura po znatno višim cijenama.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!