Hrvatski gej supružnici su nominirani za nagradu Udomitelji godine

Hrvatski gej supružnici koji su prije tri godine udomili dvoje djece s teškoćama nominirani su za nagradu Udomitelji godine.

Životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, prvi gej supružnici koji su, nakon dugotrajne pravne bitke, uspjeli steći status udomitelja i prije tri godine udomiti dvoje djece s teškoćama, nominirani su za nagradu Udomitelji godine.

Stručni tim Dječjeg doma Zagreb ih je nominirao, istaknuvši da su jedna od najboljih udomiteljskih obitelji s kojima surađuje ovaj najveći dom u Hrvatskoj.

Njihovu predanost i brigu o djeci stručnjaci iz centara za socijalnu skrb i ustanova su neslužbeno isticali od samog početka, a sada je ta procjena dobila i službeno priznanje, piše Jutarnji list.

Inače, Kožić i Šegota su se 2017. godine prijavili u lokalni Centar za socijalnu skrb s namjerom da postanu udomitelji. Njihov zahtjev je bio uredno zaprimljen, prošli su sve potrebne procjene i krenuli na edukacije o udomiteljstvu.

Međutim, nedugo nakon toga, njihov zahtjev je odbijen jer “ne ispunjavaju uvjete da postanu udomitelji” zbog toga što su u životnom partnerstvu. Da je jedan od njih odlučio postati samostalni udomitelj, trogodišnja pravna borba ne bi bila potrebna.

U 2019. godinu su postali prvi gej udomitelji u Hrvatskoj

U prosincu 2019. godine, Upravni sud u Zagrebu je presudio da Mladen Kožić i Ivo Šegota, životni partneri, mogu postati udomitelji. U veljači 2020., Ustavni sud je donio odluku kojom je de facto potvrdio tu presudu i naveo da se Zakon o udomiteljstvu koji je trenutno na snazi u Republici Hrvatskoj mora tumačiti tako da uključuje životne partnere jednako kao i ostale udomitelje, te da je to jedini ispravan način tumačenja Zakona.

Nakon presude Ustavnog suda, Ministarstvo obitelji je iznenađujuće brzo donijelo rješenje kojim je poništena odluka Centra o nemogućnosti udomljavanja istospolnog para.

Ivo i Mladen su ponovno prošli kroz proces procjene, ovaj put s pozitivnim ishodom. Nakon što su dobili dozvolu za bavljenje udomiteljstvom, postali su udomitelji.

Nagrade za Udomitelje godine dodjeljuje ministar socijalne politike Marin Piletić za “iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva”, a dodjela će se održati 31. svibnja, na Nacionalni dan udomiteljstva.

Bit će dodijeljena jedna Nagrada za životno djelo, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 1327 eura, te tri Godišnje nagrade, koje u novcu iznose 664 eura.

Trebaju li kršćani podržavati posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih partnera?

Na temelju onoga što Biblija kaže o homoseksualnosti, odgovor mora biti ne. Homoseksualnost je izopačenost same prirode onoga što bi obitelj trebala biti. Kršćani ne bi trebali podržavati nešto što je izravno u suprotnosti s Božjom voljom.

U isto vrijeme, kršćani bi trebali biti poznati kao ljudi koji posvajaju. Kršćanski život treba biti žrtveno putovanje pronalaženja načina da se dopre do drugih s evanđeljem.

NAJNOVIJE!