I ovo je Hrvatska: Starica (84) živi bez grijanja i hrane i svi je ignoriraju

Ova starica nedavno je pala i ozlijedila glavu, a živi bez grijanja i osnovnih higijenskih uvjeta. Svi je ignoriraju.

U svojoj 84. godini gospođa Mira suočava se s izazovima koji su daleko od dostojanstvenog života koji zaslužuje. Njezina svakodnevica obilježena je hladnoćom i nedostatkom osnovne skrbi.

Prepuštena sama sebi

Nakon pada i ozljede glave, ostala je prepuštena sama sebi u hladnom stanu bez grijanja, hrane i osnovnih higijenskih uvjeta.

Susjeda, koja je odlučila ostati anonimna, postala je ključna podrška ovoj starici, noseći teret brige i skrbi koji bi trebao biti na leđima sustava socijalne skrbi.

”Sramota, sramota, sramota za ovu državu, jer pas u štenari bolje živi nego ona!” izjavila je susjeda koja je pozvala ekipu Nove TV u nadi da će se za gospođu Miru pronaći adekvatno rješenje kada se već, kako navodi, socijalne i zdravstvene ustanove oglušuju na njezine molbe i upite. S obzirom na to da ona, koja joj nosi hranu tri puta na dan, ide u bolnicu, gospođa Mira ostaje i bez kakve pomoći.

I upravo, slijedom poziva ekipe Nove TV prema Hrvatskom zavodu za socijalni rad, za gospođu Miru pronađen je smještaj. Kako je to moguće, a mjesecima prije nije bilo nikakvih naznaka koji bi išli gospođi u korist.

Slučaj je komentirala zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić. ”To su propusti koji se ne bi trebali dogoditi i koji su stvar koordinacije između zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi i upravo se zapravo takvi propusti najčešće događaju u odnosu na osobe starije životne dobi, nemoćne, nepokretne”, govori i dodaje: ”Imali smo već slučajeva da je osoba bila otpuštena iz bolnice, sa slomljenom nogom, stara i nepokretna i i bez kakve podrške, gdje smo zapravo uz postupanje uspjeli doći do toga da gospođa dobije podršku, ali građani zapravo ne bi smjeli ovisiti o tome da se moraju javiti nekim institucijama za podršku, nego sustavi moraju koordinirati, razmjenjivati podatke i u tim situacijama osigurati nužnu podršku.”

Ovaj slučaj gospođe Mire samo je jedan od mnogih koji jasno ukazuje na nužnost hitnih promjena i uspostavljanja učinkovite koordinacije između različitih sektora kako bi se osigurala prava i dignitet najranjivijih članova našeg društva.

NAJNOVIJE!