Klimatolog o oluji u Hrvatskoj
Foto: Bhmeteo.ba

Umirovljeni klimatolog Zvonimir Katušin je progovorio o oluji u Hrvatskoj i regiji, te kaže da ovako nešto nikada nije vidio.

Već danima najavljuju veliku oluju, očekivao sam ovako nešto, ali opet je strašno za vidjeti. Dugo ovo radim i proučavam, ali ovako nešto nikad nisam vidio.

Razbacane grane na sve strane, enormna šteta, automobili, teški kontejneri posvuda… Strašno. Priroda je pokazala svu svoju razornu snagu i moć, priča to umirovljeni klimatolog Zvonimir Katušin s dugogodišnjim iskustvom u proučavanju klime i klimatskih promjena.

Kako kaže, oluje slične današnjoj koja je poharala glavni hrvatski grad i Slavoniju (gdje je vjetar puhao nevjerojatnih 180 km na sat), zabilježene su u 19. stoljeću na području Novske, ali on nikada tako nešto nije doživio.

“Ta velika nestabilnost je stvorila povoljne uvjete za nastanak ovakvog stanja. To kad krene ima valjda snagu atomske bombe. Nije pitanje hoće li ili neće biti jak udar, već koliko jak će biti”, kaže Katušin pa dodaje da se za vrijeme nevremena našao u Novom Zagrebu.

“Na svoje sam oči vidio kako vjetar kao od šale baca uokolo one goleme metalne kontejnere, a jednog je zabio u automobil. Išao sam sada pomaknuti taj kontejner sa susjedom, ali nas dvojica to nismo mogli. Zamislite vi kolika je to snaga vjetra. Da je kojim slučajem na mjestu automobila stajalo dijete, ne želim ni znati što je moglo biti”, kaže Katušin za portal 24sata.hr.

Ovakvi ekstremi su, dodaje zaključno, posljedica klimatskih promjena.

“Nažalost mislim da možemo u budućnosti očekivati još ovakvih oluja”, kaže.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare