Muškarac ženi iz Hrvatske preko interneta obećao vezu, a na kraju je opljačkao za 22 tisuće eura

Policija upozorava na opasnu "romantičnu" prijevaru preko interneta!

Nepoznati muškarac iz inozemstva je tijekom svibnja ove godine ženi preko interneta obećao romantičnu vezu. Na kraju je ostala bez 22 tisuće eura!

Policija u Varaždinu je zaprimila kaznenu prijavu od strane 69-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

Tijekom svibnja, žena je stupila u kontakt s nepoznatom osobom preko društvenih mreža koja ju je uvjerila da se poznaju od ranije i da se nalazi u Americi. Osoba joj je obećala romantičnu vezu i izrazila namjeru da dođe živjeti s njom u Hrvatsku.

Uskoro je dobila poruku od muškarca da je krenuo na put i da je zarobljen, te je na njeno ime poslao paket s obiteljskom ušteđevinom i zlatom koji bi trebala preuzeti.

Nakon toga, dobila je poruke od navodnog dostavnog poduzeća koje je potvrdilo primitak paketa i zatražilo plaćanje osiguranja, dostave i carine.

Također, primila je obavijest na društvenoj mreži o nasljedstvu-darivanju u iznosu od 380.000 eura, uz uvjet da prvo podmiri određene troškove. U nekoliko navrata je izvršila uplate raznih iznosa na inozemne račune otvorene u Italiji i Španjolskoj.

Materijalna štete od oko 22.000 eura

Kasnije je shvatila da je prevarena, budući da nikakav paket niti nasljedstvo nije dobila. Materijalna šteta se procjenjuje na oko 22.000 eura.

Policija intenzivno radi na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela te upozorava građane na tzv. romantične prijevare. U ovakvim prijevarama, prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu s ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist. Građani se pozivaju na oprez prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Prevaranti često iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi kako bi stekli njeno povjerenje, nakon čega traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Mogu također zatražiti osobne fotografije ili videozapise.

Policija savjetuje građane da ne komuniciraju s nepoznatim osobama na društvenim mrežama te da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama. Ako nepoznata osoba zatraži uplatu novca iz bilo kojeg razloga, preporučuje se prekinuti komunikaciju i ne uplaćivati novac.

U slučaju sumnje u prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, građani se pozivaju da odmah prijave događaj policiji na broj 192.

NAJNOVIJE!