Novi opasan trend među učenicima osnovnih i srednjih škola: Evo što konzumiraju

U Hrvatskoj se među učenicima osnovnih i srednjih škola, a pogotovo onih koji se bave sportom, pojavio novi zabrinjavajući i opasni trend – konzumacija snusa, odnosno nikotinskih vrećica.

Jedan paketić tog duhana sadrži vrlo veliku dozu nikotina, uzima se oralno i predstavlja veliku opasnost za konzumente. Mladi ih sportaši uzimaju po uzoru na svoje sportske idole koji na društvenim mrežama objavljuju kako koriste taj proizvod.

Konzumiraju ih profesionalni nogometaši, košarkaši, atletičari, svjetski poznate zvijezde … piše portal DNEVNIK.hr.

Riječ je o snusu ili nikotinskoj vrećici koja je postala hit među maloljetnim sportašima. Na opasni trend upozorila nas je zabrinuta majka 15-godišnjaka.

“Vidjela sam da postoji jako puno videa na tik toku gdje ga uzimaju uspješni i vrhunski nogometaši. Ono što mene najviše brine i uznemiruje je to da se taj snus može kupiti na kioscima i tobbacco shopovima bez legitimiranja”, rekla je Alenka Pavleković.

Jedna kutija snusa sadrži 60 miligrama nikotina, što odgovara količini nikotina iz tri kutije cigareta. Djeca to uzimaju jer vide da isto rade uzori i to objavljuju na društvenim mrežama.

Ovisnost se razvija vrlo brzo. Jer se konzumiraju na način da se stave između prednje usne i zubiju.

“Utječe na određene neuronske procese, prvenstveno vezano za pamćenje i učenje. Nikotinske vrećice spadaju u alternativne duhanske proizvode, to nije pravi duhan nego je imitacija duhana koja je natopljena nikotinom i kao psihoaktivna tvar djeluje na mozak”, objasnio je Ivan Ćelić, psihijatar.

Posljedice mogu biti i gore. Zadrži li se smjesa u ustima dulje od pet minuta, trovanje je zajamčeno, a u slučaju gutanja moguć je i smrtni ishod. Ovo je novi trend kod mlađe populacije u kojoj broj ovisnika rapidno raste.

NAJNOVIJE!