Splićanke u panici zbog jezive snimke silovanja: Djevojci u piće stavili drogu

Dovoljan je trenutak nepažnje da bezbojna kap droge završi u čaši.

Splitom kruži uznemirujuća audio snimka o silovanju djevojke kojoj je u noćnom izlasku u piće pomiješana droga.

Policija je potvrdila da je prijavu zaprimila početkom ožujka, ali ne otkrivaju više detalja niti radi li se o istom slučaju.

Dovoljan je trenutak nepažnje da bezbojna kap droge završi u čaši. Obično je u tekućini, a napadač iskoristi gužvu u noćnom klubu i uhodi žrtvu dok droga ne počne djelovati, prenosi Net.hr.

Sličan slučaj nedavno je zabilježen i u Splitu. Sve istražuje policija. Mlada Splićanka Ivana Muslim kaže:

“Pazim naravno i bojim se, ne samo kad je došao taj slučaj, nego i prije jer takvih je slučajeva bilo i bit će. Cure, samo stojte na oprezu, čuvajte piće kad ste vani, držite piće sa sobom, prolijte ga ako treba.”

A Antonijine i Ninine prijateljice paze jedna na drugu.

“Nas su odgojili da smo na oprezu pa pazimo na nas, ali uvijek smo skupa, jedna uvijek čuva piće… I kako smo skupa uvijek pazimo jedna na drugu.”

Postoji nekoliko takozvanih lijekova za silovanje, od kojih svi imaju sličan učinak na žrtve. Osoba se osjeća omamljeno, ne pruža otpor, a droga često uzrokuje amneziju.

Kriminolog Dubravko Klarić objašnjava da je nemoguće prepoznati je li GHB ubrizgan.

“Gotovo je nemoguće prepoznati je li ubačen GHB, iako postoji još jedan, rufinol, koji ima svoju medicinsku primjenu, ali se pojavljuje kao ilegalni proizvod i teško ga je prepoznati.”

Stručnjaci kažu da zapljena takve droge u posljednje vrijeme gotovo da i nema. Što ne znači da ih nema na crnom tržištu.

“Više dolazi kao proizvod iz ilegalnih laboratorija u Europi. Nisam pesimist, ali ne očekujem da će biti manje droge. Bit će ih i s tim se moramo suočiti”, dodaje.

U policiji ne otkrivaju previše detalja o konkretnom slučaju u Splitu , ali dodaju da nema razloga za paniku. Lani su u 96 posto slučajeva silovanja, kažu, pronašli i procesuirali počinitelja.

Na posljednjem još uvijek rade.

NAJNOVIJE!