Stanje beskućnice iz Zagreba je šokiralo javnost: “Strašno, ovo me je potreslo. Spava u nekom haustoru”

Stanje jedne beskućnice iz Zagreba je šokiralo hrvatsku javnost, a humanitarka Vesna Ribarić je objavila u kakvom je stanju.

Na okretištu Črnomerec ponovno su se pojavili šokantni prizori i situacije, a jedan od glavnih problema u tom dijelu grada je život i stanje beskućnika koji dane i noći provode na tom mjestu.

Zdravstveno stanje beskućnika posebno je uznemirujuće za prolaznike koji prolaze kroz okretište. O novoj situaciji izvijestila je zagrebačka humanitarka Vesna Ribarić u najnovijoj objavi na društvenim mrežama, putem Facebook inicijative “Od srca do srca za beskućnike i potrebite”.

Vesna Ribarić objavila je fotografije i priču o ženi koju su susreli u petak na okretištu Črnomerec, a koja im je već bila poznata iz prijašnjih susreta.

“Može li netko napraviti priču o stanju sada na Črnomercu? Žena je bez zdravstvenog osiguranja, na ulici već dugo, a drugi je branitelj kojeg se ne može, po važećim zakonima, dobrovoljno dobiti na liječenje kao niti osobu do njega koja je isto bolesna. E, sada, kako trebaju reagirati institucije, jer mi humanitarci smo tu nemoćni”, napisala je u objavi humanitarka Ribarić te dodala dvije poruke koje je dobila.

“Draga Vesna upravo sam sreo A. sa pudlicom i otvorenom ranom na nozi, u hitnoj i Vinogradskoj bolnici joj nisu željeli sanirati ranu. Strašno, ovo me je potreslo. Spava u nekom haustoru”, bila je prva poruka nakon koje je napisala i drugu, “Branitelj s klupe u zatvor i iz zatvora na klupu na Črnomercu”.

“Ovo je prežalosno, rana na nozi joj izgleda kao iz ratnih filmova. Grozno kako joj nisu mogli pomoći u nekoj zdravstvenoj instituciji. Što će još biti s tom ranom po hladnoćama? Jadna žena”, bio je jedan od vidno potresenih komentara na objavu.

 

Upozorenje na hladne dane

U prethodnoj objavi, Ribarić je upozorila na nadolazeće hladne dane:

“S obzirom na postojeće stanje i niske temperature te činjenicu da još uvijek nisu otvoreni raspoloživi kapaciteti za beskućnike s klupa, na koje se poziva pročelnica za socijalnu skrb Grada Zagreba, uputili smo zahtjev za hitni prijem kod Pučke pravobraniteljice za ljudska prava na temu beskućnika jer ‘Klupa nije krevet’, a ipak je svima onima koji ne ispunjavaju uvjete za prijem u prihvatilište a među njima ima veći broj narušenog zdravstvenog stanja”, napisala je te dodala i apel gradonačelniku.

“Gradonačelniče, molimo da odmah otvorite sve raspoložive kapacitete za koje ste rekli da postoje za sve beskućnike sa klupa. Vrijeme je isteklo, a oni lutaju, veći dio je bolesnih, iscrpljenih i dezorijentiranih”, apelira u objavi.

Sastanak održan u utorak u Gradskom uredu za socijalnu politiku bio je značajan za sve zagrebačke siromašne, beskućnike i ljude koji se bave ovom tematikom.

Sastanak se doticao dvaju zahtjeva koji su istaknuti na dosadašnja dva prosvjeda na temu beskućnika, gdje se posebno istaknulo pitanje trajnog prenoćišta, prenosi Zagreb.info.

NAJNOVIJE!