NaslovnicaVijestiSvako drugo dijete u Hrvatskoj se osjeća loše i pomišlja na suicid

Svako drugo dijete u Hrvatskoj se osjeća loše i pomišlja na suicid

U Hrvatskoj je prošle godine bilo 529 samoubojstava, a porazna statistika kaže i da 50 posto više mladih do 25 godina diže ruku na sebe. Svako drugo dijete se osjeća loše i pomišlja na suicid.

Koliko je mentalno zdravlje djece i mladih u poražavajućem stanju govori činjenica da mnogi suicid vide kao jedino rješenje.

“U svakoj mojoj ambulanti praktički, vrlo često, svako drugo dijete se osjeća toliko loše da osjeća da je suicid, odnosno smrt, jedino rješenje njihovih problema”, rekla je subspec. dječje i adolescentne psihijatrije Katarina Dodig-Ćurković, a prenosi DNEVNIK.hr.

Prošle godine bilo je 38 suicida u dobi do 25 godina, čak 52 posto više u odnosu na godinu prije. Oko 50 tisuća djece ima problem s mentalnim zdravljem.

Jedna od rijetkih koja otvoreno govori o mentalnom zdravlju je Tena Sakar Vukić. Putem društvenih mreža svakodnevno priča o onome što je prošla.

“Snimam videozapise iz osobnog iskustva. Na svakodnevnoj bazi dobivam dosta poruka i uvijek, ako mogu, usmjeravam ljude na stručnjake da potraže pomoć, ali tu dolazimo do toga da nema dovoljan broj ni psihijatara ni psihologa”, upozorila je.

Nisu samo mladi ugrožena skupina. 491 osoba, starija od 25, oduzela si je život.

“Danas smo mi država u kojoj je mentalno zdravlje narušeno u svim segmentima i davno nam je pet iza podne da nešto napravimo”, rekla je Dodig-Ćurković.

Od svih dobnih skupina, najviše samoubojstava počinile su osobe iznad 65 godina, njih 192-dvoje.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare