Svećenik iz Rijeke zlostavljao 13 dječaka u dobi između 6 i 13 godina

Časopis Nacional je objavio priznanje svećenika i bivšeg rektora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci, Milana Špehara, da je počinio seksualno zlostavljanje nad 13 dječaka u dobi od šest do 13 godina.

U pismenom odgovoru Nacionalu, Špehar je izjavio: “Nitko za moja zlodjela nije ni krivac ni sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži ako ikako mogu za sve rane koje sam im zadao te okajavati činiti pokoru, i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da prije svega izliječi sve one rane koje sam im zadao a i crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan njenog povjerenja u mene i svećeničkog zvanja.”

Uvijek je imao nekoliko bogoslova u blizini

Izvor iz svećeničkih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao bogoslove. Uvijek je imao nekoliko bogoslova u svojoj blizini, pozivao ih na putovanja i u svoj stan na Trsatu, te im posuđivao automobil.

Špehar je Nacionalu otkrio da je pod teretom savjesti zatražio od pape da ga razriješi svećeničkog zvanja i svede na laički status. To je presedan u Hrvatskoj Katoličkoj crkvi, budući da se ne pamti da je jedan svećenik javno priznao vlastite seksualne prestupe koristeći vlastito ime.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić izjavio je sljedeće o Špeharu: “Svećenik M.Šp. (1953.) optužen je 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu.”

NAJNOVIJE!