Svećenik Stjepan Ivan Horvat: “Kako je derbi ukrao Uskrs? E moj narode…”

"Žao mi je svakog vjernika koji će umjesto vazmenog bdijenja izabrati utakmicu, no Bog uvijek daje slobodu."

Svećenik Stjepan Ivan Horvat, poznat široj javnosti jer redovno putem Facebooka nastoji širiti vjeru, oglasio se na svom profilu povodom utakmice između Dinama i Hajduka koja bi se trebala odigrati na Veliku Subotu, a koja je privukla veliki interes navijača.

“Kako je derbi ukrao Uskrs? E moj narode… Subota u 19:30 na Poljudu igraju Hajduk i Dinamo. Istina, čudan termin u zemlji gdje se velika većina ljudi izjašnjava katolicima, s obzirom na to da je to večer u kojoj mi katolici u crkvama slavimo Isusovo uskrsnuće. Kao svećenika, ali i onoga koji voli nogomet žalosti me to, no jedna druga stvar me žalosti još više”, započeo je u objavi.

“Vidim da je mnogo vjernika upalo u zamku i sad kreće vrijeđanje i sotoniziranje onih koji će gledati ili čak i igrati utakmicu. Ne dopustimo si to, tko smo mi da im sudimo? I sad umjesto da se u miru pripremamo za Uskrs, nama je zanimacija što rade oni kojima je nogomet ili nešto drugo ipak važnije od vazmenog bdijenja. Žao mi je svakog vjernika koji će umjesto vazmenog bdijenja izabrati utakmicu, no Bog uvijek daje slobodu.”

Isus nikoga ne sili da Ga slijedi

“Isus nikad nije silio nikoga da ga slijedi, uvijek je to bilo – ako želiš. U konačnici nudi nam Nebo – Raj, no ne želi nas prisiliti u Nebo, i to je – ako želiš. Ne zamarajmo se previše onima koji ne stavljaju Boga na prvo mjesto, zamarajmo se time da ga mi izabiremo svakodnevno. Učinimo sve da ih poučimo u ljubavi, još ako vide da mi oduševljeno hrlimo k Bogu, možda ih motiviramo da i oni krenu za nama.

Svakako pazimo da svojim stavom ili osudom ne sablaznimo ‘malene’, ‘izgubljene’, one koji još uvijek traže Boga. Vrata crkve su im otvorena, a ulaz je besplatan. Sve najbolje vam u svetim danima koji su pred nama”, poručio je.

Objava je izazvala pozitivne i negativne reakcije

Njegova objava izazvala je hrpu reakcija.

“Nisam neki vjernik, recimo agnostik, ali ovaj stav je ok. Živi i pusti druge da žive. Svatko na svoj način i bez osude drugog i drugačijeg. Danas je to utakmica, sutra može biti boja kože. Gledaj čovječe svoju brigu, živi svoj zivot kako najbolje znaš i ne osuđuj jer bi mogli i tebe suditi drugi”, smatra komentator.

“Dinamovac sam od glave do pete, ali ne pada mi na pamet gledati, a kamo li otići na utakmicu na Veliku Subotu”, “Hrvatska sve više i više ide u kontra smjeru”, “Nema kod njih ništa sveto“, neki su od komentara.

NAJNOVIJE!