Teška zarazna bolest pojavila se među vrtićkom djecom u Splitu

Za novorođenčadi i dojenčadi, hripavac može biti jako opasan, posebice za onu koja nisu cijepljena.

Teška i vrlo zarazna bolest se pojavila među vrtićkom djecom u Splitu, a iz vrtića su odmah uputili apel roditeljima.

Nakon što je u Splitu zabilježeno nekoliko slučajeva hripavca, vrlo teške zarazne bolesti, roditeljima vrtićke djece stigla je važna obavijest.

Naime, zdravstvene voditeljice Dječjeg vrtića ‘Grigor Vitez’ upozorile su kako se bolest i dalje pojavljuje među necijepljenom dojenčadi i malom djecom, ali i kod odraslih. Istaknuli su kako imaju mogućnost PCR-om detektirati uzročnika (Bordetella pertussis) u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

‘U svrhu prevencije daljnjeg širenja bolesti, osobito u dolazećem zimskom periodu i u našoj ustanovi, ovim putem potičemo redovna cijepljenja dojenčadi i pozivanje/upućivanje male djece na planirana DTaP/dTap cijepljenja, kao i svih onih koji cjepivo nisu primili. Molimo roditelje da se jave izabranim pedijatrima ili obiteljskim liječnicima kako bismo zaustavili širenje bolesti te izbjegli epidemiju’, poručili su iz DV-a ‘Grigor Vitez’.

Za novorođenčadi i dojenčadi, valja istaknuti, hripavac može biti jako opasan, posebice za onu koja nisu cijepljena. Često se i hospitaliziraju zbog potrebe za bolničkom skrbi i terapijom, prenosi Dalmatinski portal.

NAJNOVIJE!