Toksikolog ima važno upozorenje za sve izložene onečišćenom zraku u Osijeku: Javite se liječniku!

Toksikolog Franjo Plavšić ima važno upozorenje za sve izložene onečišćenom zraku u Osijeku u kojem je noćas izbio požar.

Za DNEVNIK.hr upozorio je na moguće probleme: “Osim ugljikova monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Plinovi guše, izbija kašalj.”

Istaknuo je da onečišćenje tla koje se dogodilo može trajati – godinama.

“Problem je zagađenje voda, kao i poljoprivrede. Neću plašiti, ali nije dobro da se takve tvari talože po poljima i u vodama”, napominje.

Posebno upozorenje za sve izložene onečišćenom zraku u Osijeku

Ima posebno upozorenje za sve koji su bili izloženi onečišćenom zraku u Osijeku.

“Svi se trebaju javiti liječniku, posebno policajci i vatrogasci koji su bili izloženi. Poslao bih sve vatrogasce liječniku, bez obzira na zaštitu koju nose. Ipak je moglo biti usputnog udisanja. Opasne su i opekotine. Vatrogasci se u opremi iscrpljuju pod tom temperaturom, mogu i kolabirati”, istaknuo je toksikolog.

Kaže kako srećom ljudi u Osijeku imaju kvalitetne liječnike. “Uvjerio sam se u to i sam”, priznaje.

Na pitanje koliko daleko dim može putovati zrakom, Plavšić ističe kako se trebaju pratiti meteorološki uvjeti. “To se razrjeđuje kako kilometri prolaze”, objašnjava.

“Nakon požara tinjanje može trajati i nekoliko dana. Ne zavidim onima koji ga gase”, zaključio je toksikolog.

Veliki požar koji je u srijedu u noći buknuo u pogonu osječke tvrtke za preradu plastike Drava International djelomično je stavljen pod kontrolu. Širenje požara je usporeno, ali cijeli će se požar, prema riječima vatrogasaca – gasiti nekoliko dana.

Pomolimo se Bogu za dobar ishod ove katastrofe u Osijeku, a koja ima utjecaj na cijelu regiju!

NAJNOVIJE!