U hrvatskim vrtićima i školama pojavila se ova zarazna bolest

U hrvatskim vrtićima i školama pojavila se zarazna bolest koja je prenosiva, ali ne i opasna.

Trenutačno vlada epidemija pete bolesti, virusnog oboljenja najčešćeg među djecom. Zahvatilo je čak i cijele vrtićke skupine. Djeca svakodnevno s tom dijagnozom dolaze u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Bolest nije opasna

Radi se o zaraznoj bolesti koja se manifestira s osipom po licu, rukama, nogama i tijelu. Virusnog je porijekla i naziva se Erithema infectiosum ili Megalerithema.

Slika osipa i lokalizacija se može mijenjati tijekom trajanja bolesti, ponekad se smiri pa se ponovo pojavi, a može trajati i 2 – 4 tjedna. Osip se pojavi prvenstveno na obrazima, koji se potom širi na ekstremitete i druge dijelove tijela. Upravo se zbog jakog osipa mnogi uspaniče, jer riječ je o intenzivnom crvenilu. Prenosi se kapljičnim putem pa je mogućnost epidemije u vrtićima i školama velika.

Prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u spomenutoj bolnici, rekao je da tijekom 25 godina rada nije vidio toliko oboljelih od pete bolesti. No, kako ona nije opasna, ne postoji obveza njezina prijavljivanja pa se ne vodi službena statistiku.

Kako se liječi?

S obzirom da je uzročnik virus (parvovirus B19), nema specifičnog lijeka. Bolest spontano prolazi, ali ponekad se javljaju izraženiji osipi koji ne izgledaju lijepo, no uglavnom ne svrbe niti narušavaju opće stanje djeteta. Kada se bolest jedanput preboli, više se od nje ne može oboljeti.

Poželjno je da dijete pije dosta tekućine, vode, čaja, te da se ne odijeva pretoplo, nego prozračno kako bi koža “disala”.

NAJNOVIJE!