U školama u Hrvatskoj se širi opasan trend: “Utječe na mozak djeteta, izaziva euforiju…”

Tolika količina nikotina intenzivno utječe na mozak djeteta i može izazvati euforiju, ali i konfuzno, smeteno stanje.

U školama diljem Hrvatske se širi opasan trend konzumacije nikotinskih vrećica koji utječe na mozak djeteta, izaziva euforiju i smeteno stanje.

Malene vrećice punjene nikotinom, raznih okusa od mentola do voćnih, dolaze u malim šarenim kutijicama, a stavljaju se između gornje usne i desni.

Sadržaj se otapa u ustima i nikotin se apsorbira u krvotok, pojasnila je Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, prenosi Dnevnik.hr.

Ovaj proizvod koriste pušači za odvikavanje od cigareta, no zabilježeno je da ih sve više koriste djeca od 13, 14 godina.

Tolika količina nikotina intenzivno utječe na mozak djeteta i može izazvati euforiju, ali i konfuzno, smeteno stanje, rekao je Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Mlađima od 18 godina ovaj se proizvod ne bi ni smio prodavati, no Mayer je istaknula kako se prije nekoliko mjeseci pojavio u školama i to “vrlo intenzivno, na to nas posebno upozoravaju nastavnici”, naglasila je za HRT.

Nikotinske vrećice vrlo su nalik “snusu”, vrećicama duhana za oralnu upotrebu koje su se desetljećima upotrebljavale u Švedskoj, dok je u Europskoj uniji njihova upotreba zabranjena.

Spomenute nikotinske vrećice dostupne su u Hrvatskoj na gotovo svakom kiosku, a probali su ih i oni koji nisu nikada pušili. Stručnjaci naglašavaju da, kao i svaki nikotinski proizvod, i ove vrećice izazivaju ovisnost.

NAJNOVIJE!