U Zagrebu se pojavila opaka bolest: Pacijentici izvadili cijelu jetru

Na zagrebačkoj Knežiji živi lisica, ali nije više ni vijest da su se divlje životinje približile ljudima. Vijest je da se u Zagrebu pojavila opasna bolest – lisičja trakavica.

Lisice već spavaju po spavaćim sobama, ulaze kroz vrata kokošinjaca, ne boje se pasa ni ljudi, navode građani koji opisuju svoja iskustva s tim životinjama. Hodaju po vrtovima i ostavljaju izmet. Bilo da se suživot s lisicom dogodi na selu ili u gradu, uopće nije bezopasan. Svaka treća lisica zaražena je lisičjom trakavicom i može zaraziti čovjeka. Posredno i preko domaćih životinja, piše narod.hr.

Jajašca trakavice nosi oko njuške, na šapama, a najviše ih ima u izmetu koji ostavlja na najvidljivijim mjestima kako bi obilježila svoj teritorij.

Koliko opasna može biti bolest koju prenose lisice, svjedoči za Dnevnik.hr žena koja je jedva preživjela lisičju trakavicu, Ivana Megla.

“Zaboljela me žila na vratu i rekla sam suprugu da pozove hitnu, da mi nije dobro”, navodi. “Išla sam na pregled abdomena i tamo su ustanovili da imam tumor jetre”, dodaje Ivana. Stigla je liječniku Stipislavu Jadrijeviću, specijalistu abdominalne kirurgije. Kaže – u najbolje ruke. Nalazi su pokazivali da ima rak.

“Kad sam bila operirana rekli su da nemam tumor nego lisičju trakavicu”, navodi žena i dodaje da je bila sretna, ali da nije sve prošlo lako.

“Bilo je neko vrijeme dobro i onda sam dobila cirozu jetre. Onda sam išla na transplantaciju, jednu pa drugu”, navodi. S četvrtom jetrom živi šest mjeseci i beskrajno je zahvalna svim donorima i najviše liječniku.

NAJNOVIJE!