Zagrebački vrtići upozoravaju roditelje na pojavu nove bolesti kod djece

Zagrebački vrtići upozoravaju roditelje zbog pojave bolesti šake, usta i stopala među djecom.

Bolna febrilna bolest šake, usta i stopala obilježena je pojavom mjehurića na dlanovima, tabanima te unutar usta. Virus Coxsackie tipa A je uzročnik, a iako je najčešća među djecom do deset godina, simptomi se mogu javiti i kod odraslih.

Iz HZJZ-a su za N1 otkrili da ne vode posebnu evidenciju ove bolesti, već je uključuju u enteroviroze. Stoga, nema preciznih podataka o broju slučajeva.

Iako se pojedinačni slučajevi mogu javljati tijekom cijele godine, epidemije su uobičajene ljeti i ranoj jeseni.

Inkubacija traje 3-5 dana, a prvi simptomi uključuju povišenu temperaturu, gubitak apetita i grlobolju. Mjehurići u ustima su karakteristični, a osip sive boje s crvenim rubom po prstima, rukama, dlanovima i stopalima može trajati do 10 dana.

Kako se širi zaraza?

Osobe s asimptomatskom infekcijom često su izvor zaraze, kaže Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Virus se izlučuje putem sekreta ždrijela i stolice, a zarazne su i nakon prestanka simptoma.

Prijenos je moguć direktnim kontaktom ili indirektno preko predmeta.

Liječenje i prevencija

Nema specifične terapije, pa se primjenjuje simptomatsko liječenje. Koriste se lijekovi za ublažavanje boli i snižavanje temperature.

Ako su mjehurići na koži pukli, može se primijeniti antibiotik. Važno je uzimati dovoljno tekućine zbog bolnog gutanja i spriječavanja dehidracije.

HZJZ poručuje da se bolest može spriječiti izbjegavanjem bliskih kontakata, izolacijom oboljelih te redovitim pranjem ruku toplom vodom i sapunom. Preporučuje se čišćenje dodirnih površina i prozračivanje prostorija.

NAJNOVIJE!