Iranski kršćani ovih dana proživljavaju noćnu moru

Iranski kršćani proživljavaju pravu noćnu moru u stilu Orwellova distopijskog romana 1984., stoji u izvješću zagovornika vjerskih sloboda.

Podvrgnuti su visokotehnološkom nadzoru, uključujući špijunski softver koji može izvući podatke, fotografije, snimke zaslona razgovora i snimke video poziva s aplikacije kao što su WhatsApp i Telegram, a da korisnik to ne zna.

Jedan šokantan događaj ispričao je iranski kršćanski obraćenik Touraj Shirani: “Jednom smo razgovarali, kad je jedna od mojih kćeri tužno upitala: ‘Zašto nas jednostavno ne ostave na miru?’ U tom trenutku nazvali su nas iz Ministarstva obavještajnih poslova i rekli: ‘Šutite!'”

Zatvoreni kršćani opisali su iscrpljujuća ispitivanja u kojima su bili izloženi ekstremnom pritisku da se odreknu svoje vjere.

Jedan takav kršćanin bio je Mojtaba Keshavarz Ahmadi, također obraćenik s islama, koji je rekao: “Moji ispitivači rekli su mi otvoreno i hrabro: ‘Nemaš prava ni izbora jer je tvoja vjera već odabrana umjesto tebe’.”

Drugi su morali sudjelovati u dugotrajnim islamskim “preodgojima”, čak i nakon što su bili oslobođeni.

Kršćanska obraćenica Nima Rezaei prisjetila se kako su je vlasti pokušavale uhvatiti u seansi preodgoja koja je snimljena.

“Razgovarali smo s tim teologom nekoliko sati i činilo se da je cijeli cilj bio pokušati izmamiti odgovore od nas koji bi nam prouzročili dodatne probleme ako budemo uhićeni”, rekla je.

Izvješće također opisuje kako je kršćanima ponuđen novac da ostanu unutar kršćanske zajednice i informiraju druge vjernike.

Iman Shahvari, obraćenica, rekla je da su joj se jednom obratile vlasti i zamolile je “da surađuje”. Kad je odbila, zaprijetili su joj da će je ubiti.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!