Islamisti ubili 10 kršćana u Ugandi

Islamski teroristi su 19. prosinca oko 2:00 ujutro ubili 10 kršćana u zapadnoj Ugandi.

Pripadnici pobunjeničkih Savezničkih demokratskih snaga (ADF) iz Demokratske Republike Kongo (DRC) izveli su napade na kršćane u selu Kyitehurizi u zapadnoj Ugandi, podokrugu Kamwenge u okrugu Kamwenge oko 2 sata ujutro, prema ugandskom dužnosniku i lokalnim izvorima.

“Čula sam napadače kako govore: ‘Kršćani neće slaviti rođenje Isse [Isusa] – moramo naučiti lekciju ove nevjernike jer su odbili našu religiju’”, rekla je mlada žena koja je izbjegla napad.

Rekla je za Morning Star News da je čula zapomaganje u blizini svoje kuće te je uspjela otići i pronaći skrovište.

Oni koji su izgubili živote bili su članovi Anglikanske crkve u Ugandi, Pentekostne crkve i Rimokatoličke crkve, rekli su lokalni izvori.

Više od 200 ljudi uspjelo je pobjeći, ali su im napadači spalili kuće. Richard Baguma, 35-godišnji član Anglikanske crkve u Ugandi, rekao je da je pobjegao, ali je izgubio sve svoje stvari, uključujući usjeve i poljoprivredne proizvode.

Izvorno sa sjedištem u zapadnoj Ugandi, ADF je djelovao u susjednoj provinciji Sjeverni Kivu u DRC-u od kasnih 1990-ih. Smatran jednom od najsmrtonosnijih od više od 120 naoružanih skupina u istočnom DRC-u, ADF se 2019. podijelio se na dvije frakcije, a jedna se spojila u Srednjoafričku provinciju Islamske države.

Američka vlada je 2021. označila ADF kao stranu terorističku organizaciju s vezama s Islamskom državom.

Glasnogovornik Narodnih obrambenih snaga Ugande, Brig. Gen. Felix Kulayigye, navodno je potvrdio da su militanti ADF-a napali selo 19. prosinca, ali nije dao detalje.

Napad od 19. prosinca bio je posljednji od mnogih slučajeva progona kršćana u Ugandi,

NAJNOVIJE!