Kardinal Fernández sastao se s vođom Koptske pravoslavne crkve zbog raskola oko blagoslova istospolnih odnosa
Snimka zaslona: YouTube

Kardinal Víctor Manuel Fernández, koji vodi Dikasterij za nauk vjere, sastao se s vođom Koptske pravoslavne crkve kako bi razgovarali o raskolu izazvanom nedavnom vatikanskom deklaracijom koja dopušta neliturgijske blagoslove za istospolne parove.

U ožujku – manje od tri mjeseca nakon što je Dikasterij objavio deklaraciju Fiducia Supplicans – Koptska pravoslavna crkva prekinula je dijalog s Katoličkom crkvom zbog zabrinutosti oko blagoslova. Na sastanku s koptskim vođom Tawadrosom II iz Aleksandrije u srijedu, 22. svibnja, Fernández je pokušao ublažiti neke od tih napetosti.

Fernández je tijekom susreta rekao Tawadrosu da se Katolička crkva i dalje protivi bračnim blagoslovima za istospolne parove te je naglasio da se neliturgijski blagoslovi za istospolne parove ne mogu obavljati na način koji bi zamijenio blagoslov s brakom, prenosi CNA.

Kardinal je nadalje potvrdio da se Sveta Stolica slaže s izjavom Koptske pravoslavne crkve od 7. ožujka, koja je potvrdila “čvrsto stajalište odbacivanja svih oblika homoseksualnih odnosa, jer oni krše Sveto pismo i zakon po kojem je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko” i dodao da “[Koptska] Crkva svaki blagoslov takvih odnosa, bez obzira na vrstu, smatra blagoslovom za grijeh, a to je neprihvatljivo.”

Neliturgijski pastoralni blagoslovi dostupni svakoj osobi

Kardinal Fernández je ukazao na pojašnjenje koje je izdao Dikasterij početkom siječnja, a koje naglašava da deklaracija ne mijenja crkveno učenje o braku ili spolnosti. Također je rekao Tawadrosu da se blagoslovi ne daju samoj zajednici i da moraju biti spontani i kratki, bez ikakvog obreda ili liturgijskog ruha.

Kardinal je dodao da su ovi neliturgijski pastoralni blagoslovi dostupni svakoj osobi, bez obzira na njezino stanje, i ne daju “posvećujuću milost”, ali potiču grešnike prema obraćenju i sazrijevanju.

Prema priopćenju za javnost Koptske crkve, Tawadros je rekao Fernándezu da između dviju crkava postoji put ljubavi i važnost dijaloga.

Papa Franjo susreo se s Tawadrosom u svibnju 2023. kako bi obilježili 50. obljetnicu obnovljenih odnosa između Katoličke crkve i Koptske pravoslavne crkve. Međutim, od ožujka službeni ekumenski dijalog je prekinut.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare