Kardinal Müller: Papa bi trebao pokazati više solidarnosti s Ukrajinom

Kardinal Gerhard Ludwig Müller želi veću podršku Vatikana za Ukrajinu.

U vezi s Papinim postupanjem prema ruskom agresorskom ratu, Müller je katoličkom tjedniku “Die Tagespost” rekao: “Pogrešno je diplomatski stavljati žrtve i agresora na istu razinu.” Problem je Papin diplomatski stav da je otvoren prema objema stranama, samo žali za žrtvama, a ne imenuje počinitelje.

“Željeli bismo vidjeti vrlo jasne izjave i više solidarnosti od pape i Rima”, rekao je bivši vatikanski prefekt za vjeru.

Svećenik je nastavio da je nedavno bio u Ukrajini i kaže da za Ukrajince odlaganje oružja nije opcija.

Kardinal je upozorio: “Opasnost je Putinovo krivo imperijalističko razmišljanje o širenju zato što je on velika sila i prisvaja sebi pravo da države unaprijed tretira kao vazale, a ne kao ravnopravne narode.” U tom kontekstu Müller se osvrnuo i na temu ekumenizma. Katolici u Ukrajini sada su izloženi velikom neprijateljstvu jer pravoslavna strana govori: “Pogledajte svog papu u Rimu”.

Papa Franjo pozvao je na prekid borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu. Nedavno je dospio na naslovnice s izjavama o pregovorima o miru u Ukrajini. Njegov mirovni predstavnik, kardinal Matteo Zuppi, održao je prošle godine razgovore u Moskvi, Kijevu, Washingtonu i Pekingu.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!