Konzervativni katolički kardinal predviđa da bi Sinoda o sinodalnosti mogla dovesti do raskola

Katolički kardinal Raymond Burke, bivši američki nadbiskup i vatikanski dužnosnik, koji se de facto smatra vođom katoličkih konzervativaca, napisao je u predgovoru nove knjige da papa Franjo riskira zbunjenost, pa čak i raskol u vođenju nadolazeće Sinode o sinodalnosti u Rimu.

“Sinodalnost i njezin pridjev, sinodalni, postali su slogani iza kojih je na djelu revolucija koja radikalno mijenja samorazumijevanje Crkve, u skladu sa suvremenom ideologijom koja poriče velik dio onoga što je Crkva oduvijek naučavala i prakticirala”, rekao je Burke u predgovoru “Sinodalni proces je Pandorina kutija: 100 pitanja i odgovora”.

Knjigu, koja je dostupna na internetu i koju je objavila konzervativna organizacija pod nazivom Tradition Family and Property, zajedno su napisali José Antonio Ureta i Julio Loredo de Izcue, obojica južnoamerički znanstvenici i aktivisti.

Nakon tri godine konzultacija s katolicima diljem svijeta o temama koje se kreću od struktura moći i uloge žena do borbe protiv seksualnog zlostavljanja, biskupi i katolici laici okupit će se u Rimu u listopadu pod geslom “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”. Među točkama dnevnog reda su uključivanje LGBTQ katolika i žensko vodstvo.

Te su teme uvjerile konzervativne katolike da je Sinoda trojanski konj koji će dovesti do promjena u katoličkoj doktrini o pitanjima morala i spolnosti.

Knjiga od 110 stranica, u formatu pitanja i odgovora, govori o “ozbiljnoj situaciji” koju je donijela Sinoda, napisao je Burke u predgovoru. To bi trebalo zabrinuti sve katolike. Riječ sinodalnost, dodao je kardinal, je “pojam koji nema povijest u nauku Crkve i za koji ne postoji razumna definicija”.

Burke je napisao da sinodalnost dovodi do “zbrke i pogreške i njihovog ploda – raskola”, citirajući pokret u Njemačkoj poznat kao Sinodalni put.

“Uz skoru Sinodu o sinodalnosti s pravom se treba bojati da će ista zbrka, pogreška i podjela doći na sveopću Crkvu. Zapravo, to se već počelo događati kroz pripremu Sinode na lokalnoj razini”, napisao je Burke.

NAJNOVIJE!