NaslovnicaVijestiKatalonija: 71% mladih ispod 35 godina identificira se kao “nevjernici”

Katalonija: 71% mladih ispod 35 godina identificira se kao “nevjernici”

71% mladih ispod 35 godina u Kataloniji kaže da ne vjeruje ni u što.

Religija je u Kataloniji izgubila utjecaj u društvu, a povećala se skupina onih koji sebe smatraju “nevjernicima”, pogotovo među mladima. 

Prema najnovijim podacima barometra Centra za sociološka istraživanja (CIS), 71% mladih ispod 35 godina u Kataloniji kaže da ne vjeruje ni u što. Između 36. i 50. godine taj broj opada, iako je i dalje više od polovice (60%).

Kod onih u dobi od 51 i više godina taj broj pada na manje od polovice (47%), a kod onih u dobi od 65 i više godina nešto više od trećine (64%), prenosi Evangelical Focus.

Isti podaci pokazuju da je 2008. postotak mladih “nevjernika” iznosio 48 posto, odnosno 23 posto manje. Ostale dobne skupine također su porasle u posljednjih petnaestak godina.

Rimokatoličanstvo je i dalje glavna religija

Rimokatoličanstvo je i dalje glavna vjera u Kataloniji. No, ona je također najviše pogođena progresivnom sekularizacijom društva. Dok je 2008. bilo 38% mladih do 35 godina koji su se identificirali s ovom religijom, sada ih je samo oko 20%.

Katolička crkva također je doživjela ozbiljan gubitak u populaciji između 36 i 50 godina, koja je danas pala s 45% na 30%.

Najveći kontrast između podataka koje je objavio CIS i onih iz Barometra religioznosti koji je provela regionalna vlada Katalonije je u postocima manjinskih religija.

CIS daje ovoj kategoriji 5% udjela među mladima između 18 i 35 godina i odraslima između 36 i 50 godina.

Nakon toga postotak pada. Godine 2021. katalonska je vlada procijenila da na tom području ima samo 7% kršćana protestanata, osim muslimana (4,3%), pravoslavaca (1,3%) i Jehovinih svjedoka (1%).

Zajedno, te brojke čine više od 12% katalonskog stanovništva.

Više žena i stranih obitelji

Velika većina praktičnih katolika ispod 35 godina (62%) su žene, dok su većina onih koji se smatraju “nevjernicima” muškarci (54%).

Nakon 35. godine života te brojke rastu na 66%, odnosno 55%.

Što se tiče zemljopisnog podrijetla, većina onih mlađih od 34 godine koji prakticiraju manjinsku vjeru u Kataloniji (37%) navela je da su im oba roditelja došla izvan zemlje, dok je u slučaju “nevjernika” ta brojka samo 4%.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare