Katolička Crkva u Njemačkoj: “Žao nam je što smo šutjeli dok je Hitler proganjao Židove”

Katolička Crkva u Njemačkoj izrazila je danas, na 85. godišnjicu početka organiziranog progona Židova u nacističkoj Njemačkoj, žaljenje jer su šutjeli dok je Hitler progonio Židove.

“I njemački biskupi su u noći 9. studenog i u danima koji su uslijedili šutjeli. Sramim se šutnje Njemačke katoličke crkve tijekom progona Židova”, priopćio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing povodom 85. godišnjice tzv. Kristalne noći u kojoj je započeo organizirani progon Židova u Njemačkoj.

On je rekao da je jedino berlinski prepozit Bernhard Lichtenberg, čelnik zbora kanonika, bio i ostao jedan od malobrojnih predstavnika Katoličke Crkve u Njemačkoj koji su podigli glas protiv progona Židova.

Baetzing je ustvrdio kako je u prošlosti kršćanstvo “u priličnoj mjeri” sudjelovalo u stvaranju i održavanju antižidovskih stajališta te se tek od šezdesetih godina prošlog stoljeća počelo jasno izražavati protiv antisemitizma.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je citirao papu Franju koji je rekao kako “niti jedan kršćanin ne može biti antisemit”. “Ali nije dovoljno samo osuđivati antisemitizam. Naša kršćanska dužnost je aktivno raditi na njegovom suzbijanju”, priopćio je Baetzing.

On je župama u Njemačkoj naložio da se angažiraju u borbi protiv antisemitizma.

“Kažem u ime Katoličke Crkve u Njemačkoj: mi ćemo se svim sredstvima koja nam kao crkvi stoje na raspolaganju odupirati antisemitizmu. Židovi nikad više u Njemačkoj ne smiju biti u opasnosti”, zaključio je Baetzing.

NAJNOVIJE!