Katolički demokrati izdali ‘Izjavu o načelima’ kojom brane pravo na pobačaj

Skupina od više od 30 katoličkih demokrata u Zastupničkom domu američkog Kongresa objavila je u subotu 24. lipnja “Izjavu o načelima” kojom ponovno potvrđuje svoju potporu pravima na pobačaj i proširuje slično pismo upućeno američkim katoličkim biskupima prije dvije godine.

Izjava zastupnika, koju je uglavnom organizirala zastupnica Rosa DeLauro iz Connecticuta i potpisala bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi iz Kalifornije, osudila je odluku Vrhovnog suda SAD-a iz 2022. da poništi Roe protiv Wadea – ukidanje ustavne zaštite pobačaja.

Iako su čelnici Katoličke crkve, koji osuđuju pobačaj, pozdravili potez suda, DeLauro i njezini supotpisnici sebe u izjavi nazivaju glasovima “vjerne katoličke većine”, napominjući da anketa pokazuje da većina američkih katolika i dalje podržati prava na pobačaj.

Katolici podržavaju pobačaj

Većina istraživanja doista pokazuje da katolici široko podržavaju pristup pobačaju. Prema anketi Public Religion Research Institute iz 2022., većina latinoameričkih katolika (61%), bijelih katolika (62%) i drugih obojenih katolika (71%) kažu da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, izvještava ChurchLeaders.

U svojoj Izjavi, zastupnici su se pobunili protiv različitih oblika zakona protiv pobačaja koji su doneseni ili razmatrani u državnim zakonodavnim tijelima, tvrdeći da “zabrane i ograničenja pobačaja nerazmjerno štete onima koji već trpe siromaštvo, diskriminaciju i rasizam.”

Dalje se tvrdi da je dopuštanje da pobačaj bude osobna odluka u skladu s katoličkim učenjem o slobodi savjesti i sugerira da restriktivni zakoni o pobačaju mogu drugima nametnuti jedno vjersko gledište.

“Temeljna načela naše katoličke vjere — socijalna pravda, savjest i vjerska sloboda — tjeraju nas da branimo pravo žena na pobačaj”, zaključuje Izjava.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!