Pobjeda života nad smrću u SAD-u: Gase se klinike za pobačaje, a broj rođenih raste

Godinu dana od ukidanja Roe vs Sade u SAD-u se primjećuje pobjeda života nad smrću. Gase se klinike za pobačaje, a broj rođenih raste.

Na ogromnom području SAD-a, od granice s Teksasom do Zapadne Virginije, pobačaj je u u potpunosti ukinut. Rezultat je to ukidanje ustavne zaštite pobačaja koja je bila na snazi u SAD-u do prije godinu dana kada je ukinuta presuda Roe vs. Wade.

Blok od 10 država koji uključuje veći dio juga, zajedno s nekolicinom drugih država, poput Dakote i Idaha, zabranio je pobačaj u svim fazama trudnoće uz ograničene iznimke, javlja Lifesite u velikoj analizi povodom prve godišnjice ukidanja presude Roe vs Wade.

Stopa nataliteta raste

Podaci o rođenju već pokazuju da zakoni spašavaju živote, uključujući i Teksas, gdje je stopa nataliteta prošle godine poraslo za 4,7 posto, a sve veći broj izvješća pokazuje da žene biraju život u državama sa zabranama, često uz pomoć pro-life centara za trudnoću.

Druge države mogle bi uskoro početi provoditi stroge pro-life zakone, s gotovo potpunim zabranama pobačaja koji se vode u Arizoni, Indiani, Utahu i Wyomingu, gdje se 2019. godine dogodilo više od 23 000 pobačaja.

Drugih pet država koje bilježe gotovo 140.000 pobačaja godišnje donijele su barem zakone o ‘otkucajima srca’, koji zabranjuju pobačaj nakon otprilike šest tjedana i pokazalo se da smanjuju pobačaje za više od 60%.

Državni zakoni bi u konačnici mogli izbrisati nevjerojatnih 200 000 pobačaja ili više svake godine.

Pro-liferi su se suočili s nekim neuspjesima, poput katastrofalnih mjera u Michiganu i Kansasu. Ali godinu dana nakon, ima puno razloga za uzbuđenje.

Gase se klinike za pobačaje

Preokret u predmetu Roe protiv Wadea imao je brz i razoran utjecaj na industriju pobačaja u velikom dijelu Amerike, ostavljajući gotovo jednu trećinu zemlje bez ustanova za pobačaje.

Unutar dva tjedna nakon odluke Vrhovnog suda prije godinu dana, najmanje 49 centara za pobačaje prestalo je s izvođenjem pobačaja ili su se u potpunosti zatvorili jer su u nekoliko država na snagu stupili pro-life zakoni.

Do listopada 2022. je taj broj porastao na 66, s 26 objekata koji su zauvijek zatvoreni, uključujući 11 samo u Teksasu, prema izvješću instituta Guttmacher koji se zalaže za pobačaj.

Organizacija Operation Rescue izbrojala je 88 ustanova koje su prekinule izvoditi pobačaje ili su ih trajno zatvorene, što je rezultiralo najmanjim brojem centara za pobačaje u SAD-u od 1970-ih, prenosi Narod.hr.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!