Katolički redovnik priznao da je transrodna osoba: "Nemam skrivenih ciljeva, samo želim služiti Crkvi"
Snimka zaslona: Facebook/

Katolički redovnik oglasio se kao transrodni muškarac – rekavši da će se Crkva morati nositi s trans osobama koje odbijaju kompromitirati svoj identitet zbog svoje vjere.

Christian Matson, dijecezanski pustinjak u Kentuckyju, prije nekoliko dana je upozorio Katoličku crkvu u intervjuu za jednu novinsku kuću: “Crkva nije vaša da nas izbacite iz nje – ovo je Božja crkva, a Bog nas je pozvao i u nju ucijepio”.

Nada se da će njegov istup stvoriti smislen razgovor o ovoj temi u zajednici.

“Morate se nositi s nama, jer nas je Bog pozvao u ovu crkvu”, rekao je Matson – koji također ima doktorat iz religijskih znanosti – u svojoj poruci Crkvi o transrodnim katolicima, piše New York Post.

Matsonov istup došao je samo mjesec dana nakon što je Vatikan izdao “Infinite Dignity”, raspravu na 20 stranica koja opisuje rodnu teoriju – kao i abortus i surogat majčinstvo – kao napade na vezu čovječanstva s Bogom.

“Dokumenti na razini Vatikana, koji su izašli na tu temu, uopće se nisu bavili znanošću,” kaže Matson.

Poslao je više pisama Vatikanu i zatražio od čelnika da se pozabave s više trans osoba

Matson je rekao da je nakon obraćenja osjetio poziv na duhovni život. Međutim, zbog vatikanskih propisa nije mogao pristupiti nijednom redu. Većina zajednica nije bila ni zainteresirana za razgovor. Godine 2015. svom je duhovnom upravitelju položio privatne zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti, piše katholisch.de.

Kasnije mu je kao kontakt osoba predložen lexingtonski biskup Stowe, koji se smatra glasom za veću LGBTIQ+ toleranciju u crkvi. Predložio je način života dijecezanskog pustinjaka.

“Budući da nema težnje za svećeništvom ili uključenošću u sakramentalnu službu, a pustinjak je relativno miran i povučen tip poziva, nisam vidio nikakvu štetu u tome da mu se dopusti da živi taj poziv”, rekao je Stowe. U kolovozu 2022. Matson je položio privremene zavjete koje je obnovio sljedeće godine. Kao pustinjak i oblat nije član reda ili zajednice, nego živi sam.

“Nemam skrivenih ciljeva, samo želim služiti Crkvi”, rekao je Matson. “Ljudi mogu vjerovati u to ili ne.”

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Meri
2 mjeseci prije

ISUSE GOSPODE POMAGAJ ❤️