Katolički svećenik i pet protestantskih pastora uhićeno u Indiji

Indijska policija ovaj je tjedan uhitila sedam kršćana, uključujući katoličkog svećenika i pet protestantskih pastora pod lažnim optužbama za pokušaj “prisilnog obraćenja” hindusa na kršćanstvo.

Incident se dogodio u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh i izazvao je hitnu osudu lokalnog katoličkog biskupa Bareillyja, koji je pozvao na oslobađanje svećenika i njegovih suzatvorenika.

Biskup Ignatius D’Souza osudio je taj potez kao očigledan čin progona, ističući da nije bilo pokušaja prisilnog obraćenja.

Biskup je rekao lokalnim novinskim kućama da su uhićenja bila usmjerena na molitvenu službu koju su vodili Indijci koji sebe nazivaju “Khrist Bhakti” (Kristovi sljedbenici), koji nisu kršteni i stoga nisu službeno obraćeni na kršćanstvo, ali koji slijede Kristova učenja. Molitva je održana u Biskupijskom pastoralnom centru.

Molitvena služba potaknula je hinduističke aktiviste da prekinu događaj, počnu vandalizirati centar, pokušaju napasti prisutne žene, a zatim se žale policiji, koja je uhitila sedam kršćana, uključujući svećenika koji je omogućio centar za službu, oca Dominica Pinta biskupije  Lucknow, prenosi Lifesitnews.com.

D’Souza je nakon uhićenja potvrdio za UCA News da Pinto “nije čak ni prisustvovao molitvenom okupljanju.” “Samo je osigurao prostor za održavanje u pastoralnom centru, što je normalna praksa”, rekao je. “Nitko se ne obraća niti se od njega traži da postane kršćanin. Ipak, policija je uhitila naše ljude.”

Prema izvješćima, prijava podnesena u policijskoj postaji Deva optužuje 15 osoba za kršenje državnog drakonskog zakona protiv preobraćenja, koji zahtijeva da osoba obavijesti okružne vlasti o svakoj namjeri promjene vjere 30 dana prije službene vjerske ceremonije inicijacija, kao što je krštenje. Obraćenici također moraju dokazati da nisu prisiljeni ili “namamljeni” na obraćenje.

Hinduistički aktivisti optužili su Pinta i one koji su bili uhićeni s njim da su “namamili” hinduse koji žive u siromaštvu da postanu kršćani. Uhićeni kršćani zadržani su preko noći iza rešetaka i trebali su se pojaviti pred sucem.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!