Koliko ljudi u Njemačkoj čita Bibliju? Olaf Scholz tvrdi da ju je pročitao cijelu
Foto: Pexels/Wikipedia

Olaf Scholz je možda u pravu kada kaže da je među rijetkima u Njemačkoj koji je pročitao cijelu Bibliju od Postanka do Otkrivenja.

Kancelar (šef njemačke vlade) također bi mogao dati točnu sliku društva kada kaže da je vjera privatna stvar o kojoj ne želi javno raspravljati.

Novo istraživanje koje je u Njemačkoj provela tvrtka Insa-Consulere za novinsku agenciju Idea zaključuje da 68% stanovništva “nikada ne čita Bibliju” (78% u istočnoj Njemačkoj, 66% u zapadnoj Njemačkoj). Drugih 15% je odgovorilo da su možda čitali Bibliju u nekom trenutku u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema istraživanju, provedenom u svibnju 2024., oni koji imaju dnevnu rutinu čitanja Biblije predstavljaju 5% Nijemaca, dok drugih 4% kaže da čita Sveto pismo jednom tjedno.

Ove su brojke bolje od onih iz dubinskog istraživanja Sveučilišta u Leipzigu objavljenog 2023., koje je zaključilo da dok više od polovice Nijemaca posjeduje Bibliju, samo 1,6% čita je svaki dan. To je izvješće također naglasilo “iznenađujuće slabu upotrebu među protestantima i katolicima” u zemlji u kojoj je rođena protestantska reformacija, prenosi Evangelical Focus.

Mlade najviše zanima Biblija

Dobna skupina u anketi Insa-Consulere koja je najpozitivnije odgovorila na pitanje čitaju li Bibliju svaki dan bila je ona u dobi od 18 do 29 godina: 11% čita je svakodnevno, a 8% tjedno. Nešto više od polovice (56%) reklo je da ga nikad nije pročitalo.

Ovaj trend većeg zanimanja za kršćansku vjeru među mlađim generacijama pojavio se i u drugim nedavnim statistikama u Njemačkoj.

Nadalje, istraživanje među generacijom Z (oni rođeni nakon 1997.) ukazuje na povećanje molitve i posjećivanja crkve u zemljama poput Francuske, Velike Britanije, Nizozemske i Mađarske. U Finskoj se broj mladića koji idu u crkvu više nego udvostručio u manje od desetljeća.

Razlika između katolika, protestanata i evanđeoskih kršćana

Usprkos tome, istraživanje Insa-Consulere o Njemačkoj pokazuje da 61% rimokatolika koji se sami izjašnjavaju priznaje da nikada nije čitalo Bibliju (vrlo blizu općeg prosjeka).

Oni koji se identificiraju kao glavni protestanti koji kažu da nikad ne otvaraju Sveto pismo je 57%.

Odgovori se značajno razlikuju samo među ispitanicima koji se izjašnjavaju kao slobodni evanđeoski kršćani. Među njima, samo 15% kaže da “nikad nije čitalo Bibliju”, dok više od jedne trećine kaže da čita Bibliju svaki dan. Drugih 20% kaže da to čine jednom tjedno.

Istraživanje, u kojem je ispitano više od 2000 odraslih osoba, također je otkrilo da glasači tradicionalnih stranaka desnog i lijevog centra čitaju Bibliju nešto više od glasača stranaka koje su više na ekstremima političkog spektra.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare