Kršćani u Nigeriji održavaju molitvena bdijenja nakon vala nasilja

Molitvena bdijenja održavaju se diljem središnje Nigerije nakon vala napada u kojima su stotine mrtvih i deseci tisuća raseljeni.

Open Doors izvještava da se nasilni napadi na kršćane u državi Plateau “neprestano nastavljaju” od svibnja ove godine.

Državi nisu strane napetosti jer se nalazi između muslimanskog sjevera i većinom kršćanskog juga Nigerije.

Najnoviji val napada, međutim, bio je posebno smrtonosan, prema velečasnom dr. Gideonu Para-Mallamu iz Zaklade za mir Para-Mallam.

“Degradacija vrijednosti ljudskog života, bez poštovanja prema našoj zajedničkoj ljudskosti, neshvatljiva je”, rekao je velečasni.

Procjenjuje se da je 350 ljudi ubijeno diljem države u posljednjih nekoliko mjeseci, a oko 80.000 ih je raseljeno, piše Christian Today.

Epicentar nasilja bilo je područje Mangu, gdje su ekstremisti Fulani pljačkali i palili domove kršćana i ubijali ih dok su pokušavali pobjeći.

Dr. Para-Mallam je nastavio: “Ova nepravedna ubojstva predugo traju – ne samo za Mangu, već i u drugim žarišnim točkama na područjima Middlebelta.”

Unatoč povećanju nasilja u posljednjih nekoliko mjeseci, Open Doors kaže da je nigerijska vojska uskočila tek prošlog vikenda.

Jedan preživjeli čovjek opisao je mučan napad na svoju zajednicu 1. srpnja: “Bili smo okruženi Fulanima”, rekao je. “Upravo sam pobjegao. Dvoje susjeda mi je poginulo, žena i djeca su uspjeli pobjeći.”

“Vidio sam ekstremiste vlastitim očima, spalili su nam hranu, madrace, jastuke, palmino ulje. Sve što sam posjedovao; spalili su. Sve što sada imam je odjeća na tijelu.”

Drugi preživjeli, Danladi, izgubio je sve što je posjedovao u sličnom napadu na svoje selo.

“Bilo je to noću. Taman smo bili kod kuće kad su opkolili cijelu zajednicu. Došli su i počeli pucati; mnoge su pobili. Kuće su nam spaljene, još uvijek živimo pod stresom.”

Moli za pomoć: “Pozivamo kršćane diljem svijeta i one u Nigeriji da nam priteknu u pomoć.”

NAJNOVIJE!