Kršćani u Gazi vape: “Molimo se da ljubav i mir zavladaju u našoj zemlji”

G Gazi živi oko 800 palestinskih kršćana različitih kršćanskih denominacija.

Sve više glasova kršćana i evanđeoskih vođa govori o eskalaciji nasilja između Izraela i Hamasa kako dani prolaze, a broj mrtvih i ranjenih nastavlja rasti.

Više od 1300 ljudi ubijeno je na izraelskom teritoriju i više od 1500 u Gazi, dok je najmanje 3200 i više od 6000 ranjeno.

Situacija je sada posebno ozbiljna u Gazi s prekidom opskrbe električnom energijom, jer je jedina elektrana u gradu prestala raditi zbog nedostatka goriva.

“Moja obitelj i ja osjećamo strah i tjeskobu zbog teških bombardiranja… osjećamo da će kuća pasti. To je trajni potres”, rekao je jedan kršćanin koji živi u Gazi organizaciji Open Doors.

Dodao je da oni “nastoje zagrliti našu djecu i osloboditi ih straha i užasa, a mnogo puta ne možemo [ih utješiti] od siline udara”.

800 kršćana u Gazi

Prema Open Doorsu, u Gazi živi “oko 800 palestinskih kršćana različitih kršćanskih denominacija. Crkve u Gazi otkazale su sva svoja bogoslužja prošli vikend zbog trenutnog rata i bombardiranja izraelskih zračnih snaga”.

Za kršćanina iz Gaze s kojim su Open Doors razgovarali, ovaj se rat “čini drugačijim od svih prethodnih eskalacija; dva dana nismo mogli spavati jer je noću žestoko bombardiranje”.

“Molimo se da ljubav i mir zavladaju u našoj zemlji i molim za Božju zaštitu, da rat brzo prestane te da Gospodin svima izađe u susret te da budemo svjetlo usred ove potpune tame te odražavamo svjetlo i ljubav Kristovu u Gazi”, rekao je.

VIDI OVO: Biblijska proročanstva i rat u Izraelu: Što se to događa pred našim očima?

“Opsada Gaze mora prestati”

Još jedan od glasova koje je kontaktirala španjolska novinska web stranica Protestante Digital je Jack Sara, glavni tajnik Evanđeoskog saveza Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i predsjednik Biblijskog sveučilišta Betlehem na Zapadnoj obali, koji trenutačnu eskalaciju nasilja definira kao “značajan i uznemirujući sukob”.

Sara poziva na prestanak nasilja: “Ožalošćeni smo djelima koja ciljaju civile, bez obzira na njihovu nacionalnost, etničku pripadnost ili vjeru. Molimo za iskren i dobronamjeran dijalog i posredovanje za mir”.

Za čelnika Evanđeoskog saveza za Bliski istok i Sjevernu Afriku važno je “riješiti temeljne uzroke problema” kako bi se postigao “održiv mir”, a fokusira se na status Palestine.

“Palestinci doživljavaju stalnu nepravdu i raseljavanje više od 75 godina. Opsada Gaze mora prestati. Ugnjetavanje, zidovi, opsade i kolonizacija ne mogu donijeti sigurnost i mir”, dodaje Sara.

U izjavi također iznosi niz razloga za molitvu. Među njima spominje “crkvu u Gazi”, da će ona “biti svjetlo i sol njihovoj zajednici ovih dana”.

Osobito traži molitvu za neke od studenata Biblijskog sveučilišta Betlehem koji su u Pojasu Gaze. “Imamo neke studente i diplomante u Gazi i oni trenutno žive u teškoj situaciji”, naglašava.

“Mir i pomirenje zahtijevat će slušanje i suradnju na svim stranama”

Predstavnik Svjetskog evanđeoskog saveza u sjedištu UN-a u Ženevi, Wissam al-Saliby, također je odgovorio na pitanja Protestante Digitala o tome kako početi govoriti o miru u ovoj situaciji te što lokalne i svjetske evanđeoske zajednice mogu pridonijeti tome. postupak.

“Pored učeništva i svjedočenja o Gospodstvu Isusa Krista, vjerujem da evanđeoske crkve na Bliskom istoku trebaju razviti teologiju i praksu mirotvorstva”, rekao je.

Za Al-Salibyja, “u Libanonu, kao i u Izraelu i Palestini, postoje iznimne inicijative za uspostavljanje mira, pomirenje i liječenje od rana nasilja. Ali te inicijative moraju rasti i biti replicirane u većoj mjeri. Naš je poziv da budemo mirotvorci i težimo Njegovom Kraljevstvu ovdje na zemlji.”

Što se tiče tradicionalne potpore Izraelu od strane mnogih evanđeoskih vođa na Zapadu, Al-Saliby je istaknuo da bi prvo trebali surađivati ​​s “lokalnim crkvama i službama u Svetoj zemlji i arapskom svijetu koje rade na pomirenju i postavljanju temelja za samo mir”.

“Sukob je uvijek stvarao mnogo polarizacije i dehumanizacije. Mir i pomirenje zahtijevat će slušanje i rad sa svim ‘stranama’ i stvaranje mogućnosti za dijalog, a pritom ne bježati od rješavanja sustavne nepravde i nejednakosti koje potiču sukobe”, dodao je.

“Molite se za lokalne i međunarodne mirotvorce među evangelicima i kršćanima, kao i u arapskom i židovskom svijetu”, zaključio je Al-Saliby.

NAJNOVIJE!