Kršćanski čelnici u Jeruzalemu izdali priopćenje nakon “hitnog” sastanka

Katolički, pravoslavni i protestantski čelnici na Bliskom istoku izdali su priopćenje nakon održavanja “hitnog” sastanka u Jeruzalemu.

Pozivaju izraelsku vladu da dopusti da “humanitarne zalihe” stignu u Gazu kako bi nedužni civili mogli dobiti osnovnu medicinsku pomoć.

“Naša voljena Sveta zemlja dramatično se promijenila tijekom prošlog tjedna”, stoji u zajedničkoj izjavi “Patrijaraha i glavara crkava u Jeruzalemu” od 13. listopada. “Svjedoci smo novog ciklusa nasilja s neopravdanim napadom na sve civile.”

Zajednička izjava došla je usred vijesti da je Izrael isključio vodu, struju i druge resurse Palestincima koji žive u Gazi. Izraelski ministar energetike kao i drugi vladini dužnosnici rekli su da će resursi i dalje biti uskraćeni sve dok se ne oslobode židovski taoci koje drži Hamas.

Međunarodni stručnjaci rekli su da se izraelsko djelovanje svodi na ratne zločine. Bivši izraelski premijer Naftali Bennett branio je tu mjeru tijekom intervjua za Sky News.

Civili u Gazi se ne mogu evakuirati

Njihova izjava skreće pozornost na činjenicu da je “423.000 ljudi već raseljeno zbog uništenja njihovih domova. Mnogi civili u Gazi rekli su nam da ne postoje realni načini na koje se mogu evakuirati na sigurno u bilo kojem smjeru. Pozivamo sve strane na deeskalaciju ovog rata kako bismo spasili nedužne živote dok još uvijek služimo pravdi.”

“Pozivamo Državu Izrael”, nastavlja se u priopćenju, “da uz potporu međunarodne zajednice dopusti ulazak humanitarnih potrepština u Gazu kako bi tisuće nevinih civila dobile liječničku pomoć i osnovne potrepštine.”

Više od 2 milijuna Palestinaca živi u Pojasu Gaze. Otprilike 40 posto ima 14 godina ili manje. 70 posto ih je prema međunarodnom pravu klasificirano kao izbjeglice, što znači da imaju pravo vratiti se u svoju domovinu u ono što je sada Palestina pod okupacijom Izraela.

U četvrtak je izraelska vlada izdala upozorenje o 24-satnoj evakuaciji za 1,1 milijun civila koji žive u sjeveroistočnoj regiji Gaze. Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da žele ” proširiti” svoj napad.

NAJNOVIJE!