Kršćanski ulični propovjednik dobit će veliku odštetu nakon nezakonitog uhićenja

Kršćanski ulični propovjednik u Glasgowu u Škotskoj dobit će veliku odštetu nakon što ga je policija nezakonito uhitila i pritvorila zbog neutemeljene pritužbe na njegov navodni “homofobni jezik” 2022. godine. 

Zbog lažnog uhićenja, Škotska policija će Angusu Cameronu platiti više od 6.900 dolara u američkim dolarima i više od 11.900 dolara za pravne troškove.

Cameron, bivši pastor baptističke crkve Cumnock, propovijedao je u ulici Buchanan u Glasgowu u siječnju 2022. kada su mu prišli policajci i rekli mu da smjesta prestane, navodi The Daily Mail.

Pretresli su ga na ulici pred očima javnosti, s lisicama na rukama i rekli su mu da je uhićen zbog “narušavanja javnog reda i mira s homofobnim pogoršanjem”,  izvijestio je Christian Today .

Oštro je negirao optužbe policajcu koji ga je uhitio, a on ga je smjestio u stražnji dio policijskog vozila više od sat vremena prije nego što ga je pustio. 52-godišnjem pastoru je navodno rečeno da će se stvar riješiti “u dogledno vrijeme”.

Dva dana kasnije, Cameron je primio telefonski poziv od policajca i obavijestio ga da neće biti kazneno gonjen. Međutim, policajac je protiv svog imena u policijskoj bazi podataka podnio ‘nekriminalnu prijavu incidenta iz mržnje’ iako nije počinjen nikakav zločin.

Cameron je kontaktirao Kršćanski institut u vezi sa svojim slučajem. Organizacija je potom dobila izvješće o njegovu uhićenju.

Kršćanski institut rekao je za  The Daily Mail  da bilješke o slučaju pokazuju da policajci nisu imali razloga sumnjati da je propovjednik počinio prekršaj, što je neophodno za zakonito uhićenje. Organizacija je potom tužila policiju zbog nezakonitog uhićenja, diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

Bio je to drugi put u posljednjih nekoliko godina da su prava evanđeoskih kršćana da izraze svoje vjerske stavove u Glasgowu dovedena u pitanje od strane lokalnih vlasti.

NAJNOVIJE!