Metodistička crkva u Velikoj Britaniji izdaje smjernice koje obeshrabruju korištenje izraza “muž” i “žena”

Metodistička crkva u Velikoj Britaniji izdala je ovaj mjesec “Inkluzivni jezični vodič” savjetujući metodiste da izbjegavaju korištenje rodno određenih izraza kao što su “muž” i “žena” jer to navodno pretpostavlja ono što nije “stvarnost za mnoge ljude”.

„Kao kršćani, trebamo imati hrabrosti za razgovore koji ponekad mogu biti teški, prepoznati da ponekad isključujemo ljude, slušati s poniznošću, pokajati se za svaki uvredljivi jezik i paziti kako slušamo i što govorimo ili pišemo u Kristovom Duhu”, stoji u uputama koje će se ažurirati svakih šest mjeseci.

Smjernice su kao opće načelo ponudile ideju da postoji “beskonačna raznolikost u načinu na koji se Božje stvaranje izražava u ljudskom životu”, te su ponudile “muža” i “ženu” kao primjere terminologije koja “možda zvuči neuvredljivo, ali stvara pretpostavke o obiteljskom ili osobnom životu koji za mnoge ljude nije stvarnost.”

Smjernice nude riječi “roditelj”, “partner”, “dijete” i “skrbnik” kao prikladne alternative, prenosi Christian Post.

Vodič dalje navodi opsežne kategorije ljudi s kojima se metodistima savjetuje da koriste “osjetljiv i uključiv” jezik kada se obraćaju manjinama koje su “marginalizirane i/ili demonizirane zajedničkom kulturom”.

Vodič poziva na izbjegavanje izraza kao što su “stari ljudi”, na prihvaćanje “antirasističkog jezika” potičući upotrebu “etničke pripadnosti” umjesto “rase”, te na izbjegavanje jezika koji negativno naglašava imigracijski status osobe ili znanje engleskog jezika.

Antisemitska i islamofobična retorika također se obeshrabruje, a smjernice također potiču metodiste da pažljivo koriste svoju terminologiju kada se obraćaju “osobama s invaliditetom” i onima s mentalnim bolestima.

Vodič je naglasio zašto je važno da Metodistička crkva sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu “koristi jezik koji uključuje LGBT+ osobe” i savjetovao upotrebu jezika koji pojedinac preferira, uključujući zamjenice po kojima se želi identificirati.

Denominacija je 2021. donijela rezolucije kojima se odobrava blagoslov istospolnih zajednica i priznaju izvanbračni parovi.

NAJNOVIJE!