Muslimanski ekstremisti uništavaju crkve u Nigeriji

Nedavni napadi muslimanskih ekstremista na području središnje Nigerije rezultirali su desecima smrtnih slučajeva i zatvaranjem 10 baptističkih crkava, uključujući jednu koja se sada koristi kao džamija, rekao je vođa denominacije.

Napadi pastira Fulani i drugih terorista u okrugu Mangu države Plateau uključivali su napad na jedno selo u kojem su ubijena 24 kršćana, rekao je predsjednik Konferencije baptista Plateaua Koeleh Kelvin Saleh.

Racije su protjerale 500 članova crkve iz 10 sela i rezultirale zatvaranjem baptističke crkve u svakoj zajednici, rekao je.

“Jedno od crkvenih mjesta za bogoslužje u pogođenim kršćanskim zajednicama pretvoreno je u džamiju od strane muslimanskih pastira Fulani koji su preuzeli tri zajednice”, rekao je pastor Saleh za Christian Daily International-Morning Star News.

Napad stočara u selu Kantoma 16. svibnja rezultirao je pokoljem 24 člana baptističke crkve Bethel, uključujući pastora Mangmwosa Tangshaka Daniela, dok je devet članova baptističke crkve u selu Jwak Maitumbi ubijeno, rekao je pastor Saleh.

“Žalosno je to što nismo imali gdje pokopati tijela članova naše crkve ubijenih u napadu na Kantomu, pa su tijela bačena u rudarsku jamu”, rekao je.

Dužnosnici su se bojali da bi pokapanje toliko osakaćenih tijela dovelo do daljnjih sigurnosnih prijetnji, pa je crkveni vođa organizirao masovni pokop u susjednom području, rekao je.

“Postignut je dogovor sa zajednicom Mararaban Kantoma, koja pripada drugom području lokalne samouprave, da se ta tijela ondje pokopaju”, rekao je pastor Saleh.

Mrtva tijela su pokopana u rudarsku jamu

“Nitko nije bio spreman osloboditi svoju zemlju za takve, i zapravo su tijela bila zasuta tlom od jutra do večeri, i tako kada su tražili i pronašli rudarsku jamu, postignut je dogovor sa zajednicom da se tijela gurnu u rudarsku jamu.”

Pokop tijela pastora Daniela obavljen je odvojeno nakon toga, “tako da se može koristiti kao kontakt njegove obitelji s drugim obiteljima koje nisu imale priliku dati kršćanski obred pokopa svojim rođacima, jer su bili samo gurnuti u rudarsku jamu”, rekao je.

“Masovni ukop je obavljen pod strogim sigurnosnim nadzorom. Toliko je jadno da su muslimanski pastiri Fulani, dok je trajao ukop, pucali na kršćane na mjestu ukopa”, dodao je. “Pomoglo je prisustvo policajaca koji su bili na mjestu ukopa jer su ispalili i hice upozorenja koji su zaustavili napade pastira.”

Pokop je završen žurno zbog pucnjave pastira, rekao je pastor Saleh.

“Tamošnji su kršćani mnogo izgubili; crkva je uništena, au Kantomi nema niti jedne kuće – sve su kuće kršćana uništene”, rekao je. “To je jedna od zajednica u kojoj smo imali najveću baptističku crkvu. Ruševine zajednice preuzeli su stočari koji to mjesto sada koriste za ispašu svoje stoke.”

Pastiri su također krali prozore i vrata s uništenih kuća, rekao je.

U pratnji sigurnosnih agenata, pastor Saleh i drugi kršćanski vođe posjetili su pogođena područja i otkrili da su pastiri Fulani preuzeli tri kršćanske zajednice, rekao je.

“Zapravo, jedna od crkvenih zgrada koja je služila kao bogoslužna dvorana za kršćane pretvorena je u džamiju”, rekao je.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!