Najmanje 16 kršćana poginulo u izraelskom napadu na crkvu u Gazi

Najmanje 16 kršćana je poginulo u izraelskom napadu na Grčku pravoslavnu Crkvu u Gazi koja je bila sklonište za oko 400 osoba.

Izvješća navode da je desetoro stradalih pripadalo istoj obitelji. Među žrtvama su bili mladi kršćani uključeni u projekt stvaranja radnih mjesta za kršćansku mladež, koji provodi Jeruzalemski latinski patrijarhat.

Caritas Internationalis i Caritas MONA potvrdili su da je među poginulima bila njihova 26-godišnja kolegica Viola, njezin muž i njihova kći.

Nakon napada, 15 osoba ostalo je zarobljeno pod ruševinama. Hram svetog Porfilija, najstarija crkva u Gazi koja se koristi u liturgijske svrhe, ostala je nepogođena, ali je pretrpjela oštećenja prema dostupnim informacijama.

Brojne obitelji koje su tražile utočište, preselile su se u katoličku crkvu Svete obitelji nekoliko stotina metara dalje, koja je također bila pogođena napadom.

Kršćani u Pojasu Gaze prolaze kroz slične strahote kao i muslimani

Kršćansko stanovništvo u Pojasu Gaze bilo je zamoljeno da se evakuira i preseli na jug nekoliko puta, ali su odbili zbog nedostatne sigurnosti i straha da će biti napadnuti dok se sele iz sjevernog dijela u južni dio Gaze.

Izraelska vojska priznala je napad, tvrdeći da su gađali zapovjedno središte Hamasa u blizini crkve i da crkva nije bila namjerni cilj napada. Ipak, vrhovni palestinski predsjednički odbor za crkvena pitanja optužuje Izrael za ratni zločin.

Jeruzalemska Grčka pravoslavna patrijaršija izražava svoju osudu napada na crkve i njihove ustanove, uključujući skloništa za nedužne građane, te ističe da se unatoč napadima nastavlja s vjerskom i moralnom obvezom pružanja pomoći, potpore i utočišta potrebitima.

Crkva svetog Porfirija, s korijenima iz 5. stoljeća, ostaje simbol povijesne četvrti Gaze i posvećena je svetom Porfiriju koji je živio u 4. i 5. stoljeću.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!