Najprodavanija knjiga u 2023. bila je Biblija

Najprodavanija knjiga u 2023. bila je Biblija, no vjerojatno je nećete naći ni na jednoj listi najprodavanijih knjiga.

Razlozi za to su različiti, ali prema The New Yorkeru, Biblija je “najprodavanija knjiga godine, svake godine”.

“Izračunati koliko se Biblija proda u Sjedinjenim Državama gotovo je nemoguć zadatak, ali konzervativna procjena je da su 2005. Amerikanci kupili oko dvadeset pet milijuna Biblija — dvostruko više od najnovije knjige o Harryju Potteru”, piše New Yorker. “Iznos koji se godišnje potroši na Biblije iznosi više od pola milijarde dolara.”

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Biblija je najprodavanija knjiga svih vremena.

Mnogo je razloga zašto se Biblija ne pojavljuje na listama najprodavanijih knjiga. Prvo, takvi popisi obično uključuju samo nova izdanja. (školski udžbenici, na primjer, također se ne pojavljuju na takvim popisima.) Drugo, Biblija ima mnogo izdavača i mnogo prijevoda, a jedino se kombiniranjem podataka penje na vrh. Konačno, popisi najprodavanijih proizvoda često se temelje na tjednim podacima. Prodaja Biblije konstantno je dobra tijekom cijele godine, ali joj nedostaju brojke “navale u knjižaru” koje imaju nova izdanja.

VIDI OVO: JESTE LI SVJESNI: Što će vam se dogoditi ako svaki dan čitate Bibliju?

Usprkos tome, Biblija je rangirana kao broj 1 godišnje kada se kombinira sva prodaja i kada se uspoređuje s kombiniranom prodajom drugih knjiga. Gotovo devet od 10 (88 posto) Amerikanaca posjeduje Bibliju, a posjeduju prosječno 4,4 njezina primjerka.

“Najprodavanija knjiga svih vremena je kršćanska Biblija”, piše Guinness na svojoj web stranici. “Nemoguće je točno znati koliko je primjeraka tiskano u otprilike 1500 godina otkako je njezin sadržaj standardiziran, ali istraživanje koje je provelo britansko i inozemno biblijsko društvo 2021. sugerira da se ukupan broj vjerojatno kreće između 5 i 7 milijardi primjeraka.”

U 21. stoljeću, piše Guinness, godišnje se tiska oko 80 milijuna Biblija.

NAJNOVIJE!