NaslovnicaVijestiNigerija: Genocid koji se razvija? Tri godine kasnije

Nigerija: Genocid koji se razvija? Tri godine kasnije

Izvješće “Nigerija: Genocid koji se razvija? Tri godine kasnije”, objavljeno u utorak u parlamentu, kaže da se situacija pogoršala u posljednje tri godine i da su kršćani nepovoljno pogođeni.

Novo izvješće Svestranačke parlamentarne skupine za međunarodnu slobodu vjere ili uvjerenja upozorilo je da je razorno krvoproliće u dijelovima Nigerije uglavnom potaknuto islamističkim ekstremizmom.

Prema brojkama Open Doorsa navedenih u izvješću, Nigerija danas čini 89% svih kršćana ubijenih diljem svijeta, s najmanje 5.950 ubijenih zbog svog kršćanskog identiteta prošle godine.

Međutim, rašireno nasilje također pogađa umjerene muslimane i druge koji ne pristaju na ekstremističku ideologiju.

U izvješću se kaže da, iako su siromaštvo, klimatske promjene i etničke napetosti čimbenici nasilja, vjerski ekstremizam je najveći pokretač krvoprolića.

Ekstremističke skupine poput Boko Harama i Zapadnoafričke provincije Islamske države (ISWAP) izvele su opetovane napade na zajednice, ali oružani banditizam i otmice za otkupninu dodatno su pridonijeli krizi.

Podnesak Christian Solidarity Worldwide upozorio je: “Povremeno su neki pripadnici policije također bili jasni o tome što ih pokreće: to je u biti otimanje zemlje omogućeno etničkim čišćenjem.”

Vjerski motivirano nasilje

Izvješće primjećuje nevoljkost zapadnih zemalja da nasilje vide kao vjerski motivirano i izaziva zabrinutost da se nasilje, koje je donedavno bilo ograničeno na sjever, sve više širi prema jugu.

“Već godinama akademici, političari i velike zapadne nevladine organizacije na zapadu umanjuju ulogu islamističkog ekstremizma u ovom pokolju”, rekla je Henrieta Blyth iz Open Doors UK and Ireland.

“Umjesto toga, usredotočili su se na etničku pripadnost ili klimatske promjene, oba faktora. Ali kada razgovaram sa ženama ili muškarcima čije su obitelji poklane ili sela spaljena, oni su jasni. Oni znaju tko ih progoni i zašto; zašto brišemo njihove glasove?”

U uvodu izvješća, zastupnik Jim Shannon, rekao je: “Značajan pokretač vjerskog progona u Nigeriji je islamistički ekstremizam.

Napad u katoličkoj crkvi

„Poražavajući primjer može se naći u masovnoj pucnjavi i bombaškom napadu koji se dogodio u katoličkoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Owou, država Ondo, 5. lipnja 2022. Procjene broja poginulih vjernika kreću se od 40 do 80 ljudi.”

“Ovaj napad nije bio poznat samo po velikom broju izgubljenih života, već i po tome što se dogodio u jugozapadnoj Nigeriji – obično mirnoj državi. Posljednjih godina, napadi ekstremista bili su koncentrirani u sjevernoj Nigeriji. Masovna pucnjava u Owou označila je zabrinjavajući događaj širenje nasilja zemljom.”

“Tragedije poput gore navedene dovele su Nigeriju u krajnju potrebu za povećanom međunarodnom pozornosti.”

Gospođa Blyth je dodala da se vjerski motivirani korijeni nasilja moraju prepoznati i u Nigeriji i izvan nje.

“Ovo je opasna situacija, ne samo za kršćane, već za cijelu naciju… Sve dok nigerijska vlada i međunarodna zajednica ne priznaju ono što su nam žrtve jasno i glasno govorile, kako se mogu nadati da će riješiti situaciju?”, rekla je.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare